Foto: TR Bild

Prispengarna höjs i UET Grand Prix efter "inköp"

Prispengarna i årets UET Grand Prix (Solvalla 14 oktober) blir högre än beräknat. Två hästägare har ”köpt in sig” i loppet genom att betala 20 000 euro vardera och därmed finns ekonomiskt utrymme att höja prispengarna. Förstapriset i finalen blir därmed 2,4 miljoner kronor.


Årets final i UET Grand Prix (eller Europaderbyt som vi kallar det i Sverige) körs på Solvalla lördag 14 oktober. Det är ett insatslopp för europafödda hästar där hästägarna betalar insatser långt i förväg. I helsvenska insatslopp är det inte tillåtet, men i UET Grand Prix kan hästägare "köpa in sig" i insatsloppet i efterhand, med en häst som man inte betalat de ordinarie insatserna för. Att göra det är dock väldigt dyrt, det kostar 20 000 euro per häst. Till årets lopp har ägarna till Dancer Brodde och Danger Bi valt att betala inköpet. Det berättigar dem att kunna anmälas till försöken, men finalplatserna får de kämpa om i uttagningsloppen på samma villkor som övriga hästar.

De två inköpen gör att Svensk Travsport räknar med att få mer pengar från grundarrangören UET än budgeterat, och därmed kan vi höja prispengarna i finalen. Totalprissumman i finalen höjs till 4,9 miljoner kronor vilket gör att förstapriset kan höjas från planerade 2,2 till 2,4 miljoner.

När UET Grand Prix senast kördes i Sverige, på Åby 2021, tjänade segraren Calgary Games (bilden) 2 miljoner.

Publicerad tisdag 15 augusti 2023. kundtjanst@travsport.se