{{next.header}}
- Årets budgetarbete har varit en övning i prioriteringar och kreativa lösningar. Den övergripande strategin har varit att gasa och bromsa samtidigt på ett så klokt sätt som möjligt. Vi har behövt minska den totala kostnadsmassan något vilket påverkar förbundsverksamheten, banorna och även de aktiva genom sänkta prismedel. Minskningarna av prismedel är dock relativt mindre än övriga delar och vi har försökt hitta sätt att göra satsningar samtidigt som vi skruvar ner på andra ställen, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.
Förra årets underbalanserade budget på ca 70 miljoner kronor var ett aktivt val för att upprätthålla nivån på framförallt prismedel men även medel till banorna. Det är dock inte hållbart att göra så stora minusresultat över tid. Under hela året har ett flertal delprojekt pågått där såväl banor som basorganisationer deltagit med målet att hitta lösningar och för att prioritera klokt. Här har också fortsatta satsningar enligt den långsiktiga planen mot 2030 diskuterats.
- Vi på förbundet har varit tvungna att skära i våra kostnader inför 2024 vilket har gjorts på flera håll genom bland annat personalneddragningar. Även banorna har under året förberett sig för en minskning av medel 2024. Vi som ägare har också höga förväntningar på ATG:s resultat och vi vet att de jobbar aktivt med sin kostnadskontroll och att leverera så mycket i resultat och ökade medel till sporten som möjligt. Samtidigt som de behöver hantera ökade kostnader om över 100 miljoner kronor i och med höjd spelskatt.
Medel till aktiva kommer 2024 uppgå till 1,08 miljarder kronor vilket är en minskning med cirka 25 miljoner jämfört med 2023. Dock tillkommer cirka 10 miljoner kronor i avgiftshöjningar vilket gör att nettoeffekten för aktiva blir minus 35 miljoner kronor på totalen.
- Vi är väldigt medvetna om att det är tufft för alla aktiva inom travsporten nu. Strategin är därför att minska så lite som möjligt på prismedel och istället försöka omfördela klokt. Gällande uppfödarmedel blir det till och med en liten ökning och i budgeten finns också ett antal satsningar med. STL Sommartrav fortsätter exempelvis även nästa år med 26 tillfällen under hela sommaren med evenemang, STL-klass onsdagar och lördagar samt omfattande marknadsföring nationellt och lokalt. Ingen vet hur länge den här lågkonjunkturen kommer att pågå, men förhoppningen är att vi kan se ljusare på ekonomin inför 2025.
Den exakta fördelningen av satsningar, besparingar och avgiftshöjningar för aktiva finns detaljerat beskrivet i bilagan nedan.
Styrelsen fattade dessutom beslut om en utveckling av premiechansen som innebär att fler hästar kan ta del av de medel som ingår. Den nya premiechansen (från och med kullen född 2022) ger premiechansarna 50 procent i stället för 100 procent extra prispengar i de stora unghästfinalerna vilket gör att betydligt fler unghästlopp kan ingå i premiechansen. Det handlar om cirka tre gånger så många hästar som träffas av satsningen vilket då också gynnar fler ägare, uppfödare och tränare. Läs mer i separat artikel här.
Publicerad torsdag 14 december 2023. kundtjanst@travsport.se