VD-brev: 2023 går in på upploppet

Snön faller över stora delar av landet och vintern är här på riktigt. Det är en slitig tid för landets alla aktiva och banskötare att parera plötsliga väderomslag. Men travsporten kör vidare och vintersäsongen har sin speciella charm. Samtidigt vittnar snön om att vi är på upploppet av 2023 och beslut inför 2024 ska fattas i vanlig ordning.


Det går inte att börja det här VD-brevet utan att prata om den ekonomiska situationen och planen för 2024. Jag vet att många undrar och spekulerar i hur det blir nästa år. Klart är att det ekonomiska läget kommer att påverka aktiva, banor och förbundsverksamheten. Hur det blir exakt får vi återkomma om då de slutgiltiga besluten fattas i mitten av december. Det pågår ett arbete in i det sista för att göra så kloka val som möjligt som skapar bästa möjliga förutsättningar för travsporten trots en utmanande tid för samhället i stort och då också för oss.

Alla inom travsporten kommer att behöva ta ett ansvar i det tuffa ekonomiska läget. På förbundet har vi under året sett över organisationen och vi kommer från årsskiftet vara färre och dessutom har vi prioriterat hårt på kostnadssidan.

Samtidigt behöver travsporten också framtidstro och satsningar.  Det är det som är själva kontentan av att gasa och bromsa samtidigt. Vi stramar åt där det är möjligt för att kunna satsa där det behövs. Därför fortsätter exempelvis arbetet med STL Sommartrav och vi kommer samlat inom trav-Sverige nästa år lägga extra fokus på att behålla och rekrytera hästägare.

Nyttiga regionala träffar

Jag, ihop med flera ansvariga från Svensk Travsport, har de senaste veckorna besökt fem travbanor för dialog och diskussion med travsportens aktiva. Jägersro, Solvalla, Åby, Umåker och Bergsåker har varit samlingspunkter. Mötena har varit mycket värdefulla då vi fått möjlighet att presentera vårt arbete inom hästvälfärd, antidopning, reglemente, tävlingsplanering samt generella utmaningar på lång och kort sikt.

Engagemanget har varit mycket stort och det har varit väldigt bra diskussioner. För oss har det också varit givande att få mötas "face-to-face" för att räta ut frågetecken och få med oss förslag på förändringar och förbättringar. Som sagt så är det tydligt att engagemanget inom travsporten är stort och även att frågorna är många och tidvis komplexa.

Ledordet framåt är tillsammans och då behöver vi också skapa en plattform för det gemensamma arbetet och där är möten och diskussioner oerhört viktiga. Travsporten består av många delar och vi behöver hitta sätt att arbeta ihop för sportens bästa.

Vikten att sprida goda historier

Stora delar av det här och förra året har handlat om att hantera och förbereda travsporten för tuffa tider. Vi vet om våra utmaningar och vi kämpar dagligen med att vända kurvor och försätta travsporten i ett bättre läge.

I dessa tider blir det därför än mer viktigt att faktiskt lyfta fram det som är fantastiskt med vår sport. Passionen, engagemanget, glädjen och gemenskapen som finns och frodas i travsporten behöver visas upp så ofta vi bara kan. Vi fastnar lätt i våra egna problem och de dagsaktuella diskussionerna vilket gör att vi glömmer att prata om allt som är bra. Jag tycker att Kanal75 gör mycket bra i de reportage som sänds i TV4, men också vi själva inom kampanjen Vi är Sporten. För att inte glömma alla de hästägare, skötare och tränare som sprider glädjen med travsporten genom sina sociala medier-kanaler. Varenda litet inlägg, delning eller positiv kommentar är bra för travsporten i sin helhet.

Ett exempel på genomslagskraften för positiva historier tycker jag var Breeders' Crown-helgen på Sundbyholm. Hela trav-Sverige slöt upp och gratulerade när först amatörtränade Dark Roadster tog sin första seger i STL Gulddivisionen och sen när likaledes amatörtränade A Fair Day (med egen hejarklack!) utklassade motståndet i Breeders' Crown-finalen för 4-åriga hingstar och valacker. Applåderna för tränarna Emma-Sara Sjöberg och Elisabeth Almheden ville aldrig ta slut och båda segrarna innefattar fantastiska historier som verkligen stärker bilden av travsporten. Grattis passar jag på att säga också!

Fullmatad helg med hyllningar

Nu blickar vi framåt mot helgens STL-tävlingar på Solvalla med Frances Bulwarks/Olle Anderssons Lopp och stayerloppet Hästägarkannan. Dessutom passar Solvalla på att tacka av Torbjörn Jansson med ett eget lopp när han nu lägger sin mycket framgångsrika karriär bakom sig. Torbjörn har alltid varit en god ambassadör för travsporten och är också historisk som den förste kusk som vunnit på Sveriges samtliga 33 travbanor. Han kommer att vara saknad på tävlingsbanan.

En annan person som är saknad är Margareta Wallenius-Kleberg som lämnade oss i våras. I samarbete med Nordiska Travmuséet öppnar nu Solvalla en särskild hyllningsutställning till Margareta under namnet Travets Drottning. Utställningen öppnar på lördag den 2 december och de 100 första besökarna bjuds också på Margaretas favorittårta – prinsesstårta.

Slutligen passar jag på att önska alla en glad första advent!

Publicerad fredag 1 december 2023. kundtjanst@travsport.se