Angående utländska dopningsprover

Med anledning av det positiva A-provet på hästen ID Exceptional har det uppstått frågor kring det faktum att hästens tränare fortsatt kan anmäla till svenska lopp. Svensk Travsport vill därför klargöra hur processen gällande utländska dopningsprover och utredningar ser ut.


När det dyker upp ett positivt dopningsprov på en utländsk häst i utländsk träning som också är taget utomlands ägs processen av det nationella förbundet. I det aktuella fallet så är processen likadan i Danmark som i Sverige. Det vill säga att man inväntar B-provet innan man går vidare med en eventuell påföljd om det visar sig vara positivt. Precis som i Sverige inleds också en utredning för att klargöra omständigheterna i det aktuella fallet.

Det är det nationella förbundet som också fattar beslut om det finns omständigheter som kan innebära ett interimistiskt indragande av en tränarlicens. I det aktuella fallet med ID Exceptional har inget sådant beslut fattats och därför är hästens tränare fortsatt tillåten att anmäla andra hästar i lopp i Danmark och utomlands.

- Vi följer självklart processen i Danmark noga och kommer också att vara behjälpliga på de sätt vi kan för att underlätta utredningen. Vi hoppas att vi så snabbt som möjligt får svar på B-provet och att den danska processen kommer till ett beslut, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

Publicerad måndag 17 juli 2023. kundtjanst@travsport.se