Oberoende studie av hälsa och välmående i sporten

På uppdrag av Svensk Travsport och Svensk Galopp har en oberoende kartläggning om hälsa och välmående inom trav- och galoppsporten genomförts av Dr Klara Edlund, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i psykologi. Resultatet presenteras i en vetenskaplig studie, där det framkommer tydliga indikationer på allvarliga och omfattande missförhållanden inom trav- och galoppsporten


- Resultatet är oroande, och studien är därför en mycket bra utgångspunkt för att kunna ta ställning till vad som behöver göras nu. Nu har vi data istället för att gå på känsla. Med det kan vi bygga vidare på en handlingsplan som går att göra mätbar och som kan utvärderas, säger Maria Croon, VD för Svensk Travsport.

Den vetenskaplig studien om hälsa och välmående inom trav- och galoppsporten påvisar statistiska samband mellan olika typer av psykisk ohälsa och till exempel störda ätbeteenden, med miljöfaktorer, som att ha utsatts för mobbning och emotionella övergrepp.

Deltagare i studien är drygt 400 aktiva i åldern 15-85 år inom trav- och galoppsporten som svarat på frågor om hälsa och välmående.

Kartläggningen ger Svensk Travsport data och fakta för att bygga vidare på vår handlingsplan för en hållbar sport för både människor och hästar.

- För att komma till rätta med de missförhållanden som kartläggningen visar, är det av största vikt att involvera våra aktiva, för de är en stor del av lösningen. Vårt arbete med Uppförandekoden och det ökade fokuset på arbetsmiljöfrågor är ytterligare en del. Med det sagt, så ska vi sätta oss in i hela rapporten i detalj och besluta om fortsatta handlingsplaner och prioriteringar av det arbete som måste göras, säger Maria Croon.

Den slutliga presentationen av studien sker efter publicering i en vetenskaplig tidskrift. Arbetet med den vetenskapliga presentationen kommer påbörjas efter sommaren.

Publicerad fredag 30 juni 2023. kundtjanst@travsport.se