Vi deltar i Stoppa Kvarkan 2023

Stoppa Kvarkan är en informationskampanj om kvarka och smittskydd för hästar. Den har sitt ursprung i Storbritannien, Strangles Awareness Week. Den 1–7 maj 2023 sker årets kampanj i olika länder. Syftet är att sprida kunskap och minska stigmatiseringen. Vi vill få människor att våga prata om kvarka. Stötta varandra med rätt information när hästar är sjuka, så kan vi tillsammans #stoppakvarkan.


Varför en kampanj om kvarka?

Kvarka är en allvarlig sjukdom som påverkar de drabbade hästarna, deras stall och hela hästnäringen. Varje vecka drabbas i snitt ett till två svenska stallar av kvarka, vilket leder till nedstängning av till exempel ridskolor och tävlingar. Särskilt riskfyllt är det med nya hästar, som varit hos hästhandlare och fått med sig smitta. Om man upptäcker sjukdomen i tid och isolerar nya och sjuka hästar kan större utbrott förhindras. Vaccination är ett viktigt verktyg för att skydda hästar.

Veterinärer och forskare har fört kunskapen starkt framåt och svenska hästägare är relativt medvetna om kvarka. Vi behöver dock fortsätta att öka kunskapen hos nya hästägare, och hjälpa till att stötta varandra för att motverka smittspridning. Så häng med och sprid kunskap – tillsammans kan vi #stoppakvarkan!

Mål för Stoppa Kvarkan

I Sverige organiseras kampanjen av SVA och HästSverige i samarbete med hästnäringen och veterinära organisationer: Agria, Distriktsveterinärerna, Evidensia, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), LRF Häst, Länsstyrelserna, SLU, Sveriges veterinärförbund/Hästsektionen, Svenska Djurskyddsföreningen, Svensk Galopp, Svenska ridsportförbundet, Svensk Travsport, Wången, Östersundstravet. Alla som är aktiva på nätet är välkomna att hjälpa till att sprida budskapet och sätta i gång samtal kring kvarka och smittskydd.

Hashtaggarna #stoppakvarkan, loggan och budskapen får gärna finnas överallt! Och med hashtaggen #SAW2023 kan material spridas mellan olika länder.

Eftersom det är onödigt många hästar som får kvarka behöver vi hjälpas åt att bli smittstoppare. Målet är att inga fler hästar ska bli smittade från den första som visar symtom, och att okunnighet och rädsla kring smitta ersätts av kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas. Vaccination kan skydda hästar från sjukdomen.

Genom att bli bättre på att identifiera hästar med symtom, isolera misstänkta fall, och iaktta en bra hygien kommer vi inte bara minska risken för spridning av kvarka, utan på köpet kommer faktiskt också andra smittor, som hästcorona, virusabort, ringorm och andra hästplågor att kunna förhindras.

Åtta mål för en smittstoppare:

  • Vet vad kvarka är och förstår när det kan vara risk
  • Vet att smittspridning går att stoppa och hur man gör
  • Skyddar sina hästar från smittor med hjälp av god hygien, rätt rutiner och vaccination
  • Agerar genomtänkt och rätt
  • Använder ett system för karantän av inköpta eller nytillförda hästar
  • Isolerar sjuka hästar
  • Jobbar i samverkan, i stallet, med veterinären och andra berörda
  • Bidrar till att minska stigmatiseringen kring kvarka och smittor

Pressinformation från SVA

Publicerad tisdag 2 maj 2023. kundtjanst@travsport.se