{{next.header}}
Foto: Maria Holmén, TR Bild
Under den stora möteshelgen i Malmö beslutades att ändra nästa års tävlingsvolym med -15 tävlingsdagar, från 831 till 816.
- En minskning med strax under två procent, tänkt som en anpassning till det hästunderlag vi har i Sverige. Vi tycker det är viktigt att kunna fylla upp startlistorna på ett bra sätt, och hoppas på att ha över 10,5 startande hästar per lopp även nästa år, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson.
I helgen lanserades också en annan idé på mötena med travsällskapen och basföreningarna. Tävlingsklassen breddplus.
- Tanken är att kanske ha ett 30-50-tal tävlingsdagar per år med lite mer lokal prägel, där de allra flesta kuskar och tränare får vara med. Men inte den yttersta eliten. Det blir alltså ett mellanting mellan dagens breddlopp och vardagstrav, säger Robert Karlsson.
Varför behövs breddplus?
- Vi har ju i Sverige idag ett tävlingsprogram där ”den breda massan” väldigt ofta möter eliten. Många känner sig chanslösa i kamp med stortränarnas hästar, och då tappar de till slut sugen. Visst har vi redan breddloppen, men det kan behövas ytterligare en klass där den ”vanliga” tränaren kan få tävla utan att känna sig chanslös på förhand.
Vad innebär breddplus i detalj?
- Upplägget är inte beslutat i detalj utan vi vill arbeta fram detta tillsammans med banornas sportchefer och basföreningarna under hösten. Det kan exempelvis handla om startpoängsbegränsningar för hästarna. Vi kommer även ha någon form av begränsningar för tränare och kuskar. Inte lika snäva begränsningar som i breddloppen men tanken är att de kanske 10 procent bästa i Sverige inte ska vara med i breddplus. Och det blir nog företräde för hemmahästar, för att hålla lite mer lokal prägel och undvika långresor. Prispengarna kommer ligga någonstans mellan vardagstrav och breddlopp.
Publicerad måndag 4 september 2023. kundtjanst@travsport.se