Hästvälfärd och förtroende i fokus när hästorganisationerna samlades hos Svensk Travsport

Svensk Travsport stod värd när representanter från hästorganisationerna under Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) paraply samlades till en temadag på Solvalla den 17 april, med fokus på hästvälfärd och samhällets förtroende (Social License to Operate – SLO).


– Genom att dra nytta och lära oss av varandra kan vi i detta forum dela kunskap i arbetet med hästvälfärdsfrågor. HNS är en naturlig plattform för samarbeten mellan organisationerna, där det finns möjligheter för erfarenhetsutbyte. Samtidigt ger det ett utifrånperspektiv och med öppna diskussioner om skillnader och likheter mellan olika discipliner, kan vi tillsammans vidareutveckla arbetet med hästvälfärd för näringen. Samtalen har högt i tak och vi får alla flera värdefulla medskick till våra interna arbeten, säger Maria Croon, vd Svensk Travsport.

Svensk Travsport berättade om travsportens djuromsorgsprogram, Travarhälsan. Bland annat visades hur kontroller genomförs på stallbacken före lopp. Svensk Travsport har sedan Travarhälsan infördes 2014 byggt ett systematiskt arbete för hästvälfärdsfrågor med bas i travsportens löpande rutiner och regelverk.

– Hästens välfärd är en central fråga för alla organisationer och aktiva i hästnäringen. I en process för samverkan över disciplingränserna har vi skapat en plattform där vi aktivt arbetar med både hästvälfärd och förtroendefrågor och lär av varandra, som komplement till det som sker inom respektive organisation och sport, säger Karolina Lagerlund, vd HNS.

Det gemensamma arbetet kommer fortsätta och värdskapet cirkulerar mellan de deltagande organisationerna, nästa temadag är Svenska Ridsportförbundet (SvRF) värd för.

Om arbetet

Temadagen är en del i ett långsiktigt samverkansarbete om hästvälfärd, som via en rad träffar och workshops pågått sedan slutet av 2022. Stort fokus har lagts på omvärldsanalys – hur ser omvärlden på hästnäringen – samt att identifiera och diskutera avgörande förtroendefrågor för hela hästnäringen. Utgångspunkten är att vara ödmjuk inför hur omvärlden ser på hästnäringen.

Arbetet sker med representanter från HNS Djurvälfärdskommitté, Avelskommitté och Rådet för ungdomsfrågor. Processen skapar ett brett forum för systematiskt lärande och erfarenhetsutbyte över disciplingränserna, för att behålla och stärka samhällets förtroende och acceptans för hur vi håller och använder hästar - oavsett ras, användningsområde eller sport.

Hästnäringens olika samverkanskommittéer har samordnats av HNS sedan början på 2000-talet. Mer information om olika samverkansforum via HNS: Samverkan – HNS (hastnaringen.se)

Hästnäringen arbetar tillsammans under Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) paraply. Oavsett vilken ras eller sport är hästvälfärdsfrågan högt på agendan och hästarnas grundläggande behov samma.

Organisationer som deltar i arbetet: 
Svenska Ridsportförbundet, Svensk Travsport, LRF Häst, Svensk Galopp, Svenska Hästavelsförbundet, Svenska Islandshästförbundet, Swedish Warmblood Association, Brukshästorganisationernas samarbetskommitté, Hästnäringens riksanläggningar – Ridskolan Strömsholm, Flyinge, Wången, Western Riders Asscociation of Sweden, Ridskolornas Riksorganisation.

Publicerad måndag 29 april 2024. kundtjanst@travsport.se