Pågående utredning mot A-tränare

Svensk Travsport har under onsdagen 17 april 2024 beslutat om att tillfälligt dra in licensen för en svensk A-tränare på grund av en pågående utredning gällande misstänkta avsiktliga överträdelser mot antidopningsreglementet. Berörd häst har belagts med startförbud. Misstankarna uppstod efter en genomförd oanmäld kontroll i tränarens stall den 15 april.


Ärendet berör en situation där startanmäld häst genomgått en veterinärbehandling inom karenstiden. Trots att situationen ej bedömdes vara akut samt att tid och förutsättningar har funnits så har tränaren inte strukit hästen innan behandlingen påbörjades. Vidare utredning pågår. Beslutet om indragen licens börjar gälla omedelbart men kan överklagas till Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd (STAD).

Angående strykning av häst vid veterinärbehandling

En startanmäld häst som ska genomgå en behandling inom karenstiden måste strykas innan behandlingen sker. Detta kan göras via travsport.se eller via kontakt med aktuell bana. Genom att stryka hästen innan behandlingen så visar tränaren på sin avsikt att inte starta hästen mot karensbestämmelserna.

Detta är en viktig del i antidopningsarbetet och att tävla på lika villkor. Om detta krav på strykning innan inte ställs skulle det innebära att en tränare alltid vid en oanmäld kontroll skulle kunna hävda att man tänkt stryka hästen senare. Det skulle i sin tur betyda att det i princip vore omöjligt att få ett påföljdsärende vid misstanke om avsiktlig överträdelse mot Antidopningsreglementet och karensbestämmelserna. Hästens hälsa och välmående ska självklart prioriteras samtidigt som principen att stryka först är viktig.

Antidopningsarbetet handlar först och främst om hästvälfärd. Men det är också grundläggande för travsportens förtroende och legitimitet att alla tävlar på lika villkor. Det är viktigt för såväl aktiva, publik och spelare.

Frågor hänvisas till utredningschef Mattias Falkbåge mattias.falkbage@travsport.se

Publicerad onsdag 17 april 2024. kundtjanst@travsport.se