Framgångar i momsfrågan

Momsfrågan, huruvida tävlingsverksamhet med travhästar är ekonomisk verksamhet med rätt till momsavdrag, har varit en följetong i många år där travbranschen och Skatteverket haft skilda ståndpunkter. Under januari har inte mindre än tre domar i Förvaltningsrätten gått travsportens väg.


Det var i december som Skatterättsnämnden lämnade sitt förhandsbesked i frågan (läs mer här). Skatterättsnämnden består av domare från Kammarrätt, experter från Svenskt Näringsliv samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) med flera. Sammanfattningsvis kan det konstateras att det är den instans i Sverige med den mest samlande kompetensen inom momsområdet.  Efter förhandsbeskedet vädjade Svensk Travsport till Skatteverket att också ändra sitt förhållningssätt kring beskattningsbar person och ekonomisk verksamhet inom travföretagande. Skatteverket har valt att inte göra det utan vidhåller sitt tidigare ställningstagande och fortsätter att bedöma travverksamheter utifrån det.

Förhandsbeskedet är i sin tur överklagat av Allmänna ombudet till Högsta Förvaltningsdomstolen för fastställelse så att det kan bli den prejudicerande dom som både branschen och Skatteverket gemensamt är överens om. Värt att påpeka i den här processen är att det är Allmänna ombudet hos Skatteverket som varit den som sökt förhandsbeskedet och det kan tilläggas att Allmänna ombudet haft samma yrkande som branschen.

Skatteverket har varit tydliga med att de inte kommer ändra sitt ställningstagande innan förhandsbeskedet eventuellt vinner laga kraft. Skatteverkets rättsfallskommentar kan läsas här. Skatteverkets agerande har även resulterat i att man fortsätter neka momsavdrag i det enskilda fallet som prövades i Skatterättsnämnden.

Trots att Skatteverket inte valt att ändra förhållningssätt så har förhandsbeskedet redan gett effekt i Förvaltningsrätterna. I tre ärenden, två i Härnösand och ett i Göteborg, har Förvaltningsrätten i sina domar konstaterat att det är en ekonomisk verksamhet för en beskattningsbar person när man tävlar med sina hästar mot en garanterad prispeng och genom detta godkänt avdrag för moms i verksamheterna. Förvaltningsrätten har även underkänt Skatteverkets beslut om avregistrering till moms.

Dom tre ärendena har varierande omfattning av sin verksamhet, från den mindre uppfödaren med B-licens som tränar och tävlar med sina egna hästar, till hästägare med häst i professionell träning. Gemensamt i ärendena är att Förvaltningsrätterna konstaterar att hästarna inte nyttjas privat. Detta är Skatteverkets grundläggande utgångspunkt i samtliga ärenden kring all verksamhet med hästar - att det är möjligt att nyttja en häst privat.

– Vi har tydligt lyckats påvisa att syftet med en häst i licensierad träning enbart är till för att kunna tävla och därigenom löpande vinna en intäkt i form av garanterad prispeng, det är grundkriterier för att bedriva en momspliktig ekonomisk verksamhet som beskattningsbar person, säger Mats Norberg som varit ombud i två av ärendena i Förvaltningsrätten.

Det som hänt i januari är en tydlig förändring i utfallet på ärenden då Förvaltningsrätterna hänvisar till förhandsbeskedet från Skatterättsnämnden och inte bara hänvisar till Skatteverket.

– Uppenbarligen har domarna här tagit hänsyn till vad den enorma momskompetensen som finns samlad i Skatterättsnämnden kommit fram till i sakfrågan. Detta skulle då ställas mot vad som sägs i ett internt dokument för Skatteverkets handläggare enligt ett ställningstagande. Domstolarna valde Skatterättsnämnden, säger Jan Kleerup, momsexpert som ingår branschens momsgrupp.

Den stora frågan är dock fortsatt vad beslutet blir i Högsta Förvaltningsdomstolen gällande det överklagade förhandsbeskedet samt ett närliggande ärende kopplat till berättigade förväntningar (att Skatteverket inte ska återkalla gjorda momsavdrag retroaktivt).

Överklagan behandlas just nu och Svensk Travsport är involverade i processen. Det är svårt att exakt säga när det kommer att avgöras, men förhoppningen är innan sommaren då ärenden som Allmänna ombudet driver och som har stor rättspåverkan för många brukar behandlas skyndsamt.

Publicerad onsdag 21 februari 2024. kundtjanst@travsport.se