Foto: Svensk Travsport

Hallå där Karl Zötterman…

…ny veterinär på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning. Vad är din relation till travsporten?


  – Min första relation var genom min far som var delägare i tre hästar under slutet av nittiotalet, det var faktiskt i samband med kriterieaktionen som jag lärde mig dricka kaffe. Kallt som tusan var det. Efter det har jag gått travlinje på gymnasiet (Berga naturbruksgymnasium) och har även jobbat kliniskt på Skara djursjukhus, Tingsrydstravet och kliniken på Kalmartravet efter min veterinärexamen. Där har det varit gott om både travarföl och tränings- och starthästar.

Vad gjorde du innan du kom hit?
– De senaste fem åren har jag varit utanför det kliniska veterinärarbetet och har istället arbetat för ett läkemedelsföretag som heter Boehringer Ingelheim. Men mitt fokus har varit på häst även hos dem.

Vad kommer att bli din främsta uppgift på avdelningen?

– Min uppgift kommer vara att värna om det alla vi hästbitna har som högsta prioritet – hästvälfärden. Det inbegriper allt från smittskydd till läkemedelsfrågor. Jag ska helt enkelt, precis som mina kollegor på avdelningen, alltid stå på hästens sida. Jag har ju förmånen att komma till en väldigt kunnig mentor i form av Antti som i mångt och mycket tillsammans med sina föregångare har krattat manegen. Nu är det till att plocka russinen ur den kakan och förhoppningsvis kunna bidra med ytterligare ingredienser.

Finns det någon del av arbetet du brinner lite extra för?
– Oj, vilken svår fråga. Det är som sagt en så mångfacetterad roll, så man måste var lite nördigt intresserad av allt möjligt. Men något som kanske är extra spännande är väl smittskydd och samarbetet däromkring. Både preventivt och även spårning och hantering när en smitta spridits.

Tack Karl och varmt välkommen till Svensk Travsport!  

Publicerad onsdag 17 januari 2024. kundtjanst@travsport.se