Foto: Maria Holmén, TR Bild

Tävlingsstrategi 2025 – inte minska antalet lopp

Frågan kring hur många travlopp och tävlingsdagar som ska köras i Sverige diskuteras ofta. Hästunderlaget i stallarna sjunker med några procent varje år, och den naturliga reaktionen har varit att även sänka antalet lopp. Svensk Travsport arbetar nu för att bryta trenden med en delvis annorlunda tävlingsstrategi inför 2025 där utgångspunkten är att inte sänka det totala antalet tävlingsdagar och lopp.


Att tillräckligt många hästar kan tävla är en självklar förutsättning för travsporten.

- Är inte startlistorna spännande och ovissa på förhand, kommer ingen längre att bry sig om oss. Vi kan inte köra loppen med bara sex, sju startande där en av hästarna på förhand är helt överlägsen. Då försvinner spelarna och hästägarna och till slut alla vi andra också. Därför är det viktigt att tävlingsvolymen och hästunderlaget är i god balans, säger Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson.

För tio-femton år sedan var snittet 11,5 startande hästar per lopp i Sverige. De senaste tre åren ligger samma siffra på 10,6.

- Det är en låg siffra som gärna borde öka. Våra franska kollegor berättar om motsvarande utmaningar med tunna startlistor, och i Norge och Danmark är man nu nere så lågt som 9 startande per lopp. Hästorganisationer över hela världen kan tydligt se hur spelintäkterna sjunker i startlistor som blir för tunna och ojämna. I USA bygger numera vardagstravet nästan helt på att matcha ihop jämngoda hästar mot varandra, de har kommit längre än vi när det gäller anpassning av propositioner och uttagningssystem, säger Robert Karlsson.

Kan hästarna tävla oftare?

Vad gör man för att inte loppen ska bli för tunna? Genom åren har travsporten ”anpassat neråt”, alltså minskat antalet lopp i takt med att hästunderlaget minskat. Men om hästarna i stället kunde starta något oftare behöver inte antalet tävlingar minska för att hålla uppe snittet.

- Den svensktränade starthästen gör i snitt 7,5 starter om året. Ett sätt att slippa minska tävlingsvolymen vore ju att hästarna kunde tävla någon gång till per säsong. Om varannan starthäst gjorde en start till om året, skulle det motsvara underlag för 450 lopp eller 50 tävlingsdagar. I så fall skulle vi inte behöva diskutera tävlingsdagsminskningar på samma sätt varje år, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

Men kan hästarna verkligen tävla oftare?

- Hästens välmående är alltid viktigast, och vi menar så klart inte att otränade hästar ska ut på banorna. Självklart inte. Men det står fulltränade hästar ute i stallarna som inte startar när tillfälle ges. Det finns säkert hundra bra skäl till att tränare och hästägare ibland väljer en försiktig matchning, jag kan inte säga vad som är rätt eller fel. Men jag vill ändå att vi tittar över vårt tävlingsupplägg.

Kostnadsläget är jobbigt högt, det kan väl vara en förklaring?

- Ja självklart. Det är dyrt att resa på tävlingar. Alla hade förstås om möjligt önskat högre prispengar i loppen, men för hästägaren blir ju rimligen inte totalekonomin bättre av att hästen medvetet avstår att tävla. Prispengar är den främsta inkomstkällan, och de allra flesta hästägare tycker förmodligen att själva tävlingen är grejen med att äga travhäst. Det är roligare att tävla än att inte göra det.

Vad kan Svensk Travsport göra?

- Om tränare och ägare ibland känner att det är bättre att en fulltränad häst stannar i stallet hellre än att tävla, så bör vi fundera på varför. Finns det saker i vårt tävlingsupplägg (propositioner, uttagningsmetoder) som missgynnar hästar som startar ofta? Fokuserar vi för mycket på segerprocent och pengar/start när vi jämför tränare i våra topplistor? Hur är det med informationen, kan vi förklara tydligare hur fördelningssystemen för banorna fungerar? Vet alla tränare och hästägare att hästarnas starter ligger till grund för hur många tävlingsdagar som fördelas till banan kommande år? Sådana saker.

- Sen ska naturligtvis varje tränare och hästägare få matcha sina hästar efter eget tycke. Det finns tränare som väljer att starta sällan, det finns tränare som väljer att starta oftare. Men för travsporten som helhet är det bra att hästarna tävlar ganska ofta, det måste vi vara ärliga med.

Tävla där hästarna finns

Svensk Travsport arbetar nu för att bryta den negativa trenden. Inför 2025 kommer troligen inte totala antalet tävlingsdagar och lopp i Sverige att sänkas. Det kommer att fungera om fler hästar startar och även startar mer.

-  Vi kommer också som vanligt anpassa tävlingsfördelningen efter regionala hästunderlag. Banregioner vars hästar startat oftare, kommer få någon tävlingsdag fler. Och tvärtom för banregioner vars hästar startat mer sällan senaste året. Det är så fördelningsmodellen fungerar, vill du som tränare påverka att din bana får fler tävlingsdagar – starta oftare. Om banregionens hästar tillsammans gör ungefär 150-160 starter fler eller färre per år, oavsett på vilken svensk bana det sker, så betyder det en tävlingsdag fler eller färre till kommande säsong, förklarar Maria Croon.

Publicerad onsdag 5 juni 2024. kundtjanst@travsport.se