VD-brev: Halvårsbokslut och sommartrav

Till helgen passerar vi halvårsstrecket för 2024 och som alltid tycker man knappt att året har börjat så är vi mitt i det. Samtidigt är det ett bra tillfälle att blicka bakåt för att se vad vi gemensamt faktiskt åstadkommit på de här sex månaderna. Det är viktigt att faktiskt se att saker rör sig framåt och nya initiativ faktiskt ger resultat. Sen är det dags att börja blicka framåt igen.


Månaden efter Elitloppet präglas alltid av många möten inom travet. Efter vår största fest samlas vi och summerar och planerar framåt. Under juni har det genomförts ordförandesamråd, vd-samråd, marknads- och kommunikationssamråd, sportsamråd samt strategidagar med styrelsen. Det är i vanlig ordning många och stora frågor som diskuteras på dessa möten. Dels på lång sikt, där strategin mot 2030 fortsätter att vara ett bra verktyg för utveckling, dels på kort sikt där vi redan nu är långt inne i planeringen för 2025.

Tufft läge men bättre än befarat

Konjunkturen och den fortsatt oroliga omvärlden påverkar även travsporten. Vi vet att i princip alla delar av travet på något sätt påverkas och har utmaningar med framförallt ekonomin. En tydlig indikator är hur landets uppfödare mår och hur mycket de kan satsa. Det är de som tar fram själva huvudråvaran för att en levande travsport.

Svensk Travsport presenterar årligen i september totala betäckningssiffror för både varm- och kallblod. En viktig siffra som säger mycket om hur sporten kommer att må om 4-5 år. Därför har det varit oroväckande med den minskning vi sett de senaste åren och att uppfödare flaggat för fortsatt minskning. För att få en temperaturmätare redan nu valde vi att ringa runt till 17 stuterier runt om i landet, stora som små.

Rundringningen gav många bra insikter om det aktuella läget och även om vissa vittnar om riktigt tuffa tider säger många att det faktiskt är bättre än befarat. Säsongen har kommit igång lite senare än tidigare mycket på grund av oro i omvärlden och en del har avvaktat med att betäcka. Totalt sett ser läget lite bättre ut än vad många initialt trodde vilket jag tycker vi kan ta med oss och fortsätta arbeta för att vända kurvorna uppåt.

Många aktiviteter igång mot 2030

Under vd-samrådet gjordes en gemensam genomgång av alla banors och Svensk Travsports verksamhetsplaner. Det är alltid intressant att se hur långt alla kommit i de ambitioner som sätts upp inför det nya året.

Genomgången gav verkligen en känsla av att det kokar av aktiviteter ute bland banorna och att alla gemensamt styr mot de överenskomna målen.

På vd-samrådet presenterades några initiativ från banorna för att både premiera insatserna men också sprida kunskap och goda exempel. Några exempel:

  • Åbys satsning på miljödiplomering. Hållbarhet är en stor del av vårt framtidsarbete och Åby har verkligen tagit ledartröjan och sett till att diplomera sig enligt Svensk Miljöbas krav.
  • Kalmars utveckling av sin travskola. Här har de verkligen tagit till sig av insikterna i arbetet med Travskola 2.0 och utvecklat nya paketeringar, tävlingsmöjligheter och en vilja att skapa en social stämning på travskolan.
  • Bergsåkers breddsatsning med att skapa ett ”bredd-meeting” med flera dagar i en serie i syfte att lyfta travsportens mindre stjärnor. De kopplar sedan ihop tävlandet med fler aktiviteter, kommunikation och små, men viktiga, förmåner till deltagarna.
  • Jägersros hästägarpaketering där de kopplar samman sin publik med att bli delägare i en häst. Även med ”hästägare för en dag”-koncept. Allting i samarbete med lokal Jägersro-tränare och utökade aktiviteter på tävlingsdagarna.
  • Travtränarnas riksförbunds arbete med att implementera uppförandekoden i A-tränarkursen och överlag tas här ett stort ansvar för en bättre kultur inom travsporten.

Och det är som sagt bara axplock av vad alla travsällskap och BAS-organisationer gör för att förbättra travsporten.

Blicken framåt

Halvårsskiftet är också då vi börjar bli mer konkreta kring den närliggande framtiden och planeringen för nästa år. Redan nu har beslut om tävlingsdagar och STL-schemat tagits och kommunicerats till alla travbanor (läs mer här). Vi har medvetet satt igång det här arbetet tidigare då planen nu är att alla travbanor ska få större frihet och möjlighet att anpassa sitt tävlande utifrån den lokala profilen i närområdet. Det totala antalet tävlingsdagar ligger som sagt kvar på samma nivå som i år, med lite förflyttningar av antal dagar mellan banor, men med ökad möjlighet till lokal anpassning. Vi tror att det kommer tas emot väl och verkligen skapa mer och rätt tävlingstillfällen för fler hästar.

En annan del i strategin framåt är att vi behöver få fler hästar att tävla någon gång till. Som vi sagt flera gånger tidigare så behövs det bara att hälften av de startande hästarna i Sverige gör en start till om året för att möjliggöra 450 fler lopp motsvarande 50 tävlingsdagar. En till start kan helt enkelt ha stor effekt, både lokalt och nationellt.

Sommarens travfester i full gång

Men innan vi ger oss in för mycket i framtidsplaneringen ska vi passa på att njuta av den sommaren som är här och nu. Vi har nu varit igång med STL Sommartrav i nästan en månad och det har varit fortsatt uppskattade evenemang och fantastisk sport.

Svensk Travsport gör en hel del marknadsföring kopplat till tävlingsdagarna, andelshästar men också det nationella travskoleerbjudandet med en prova på-kurs för 299kr. Det senare har varit en smärre succé och flera banor börjar redan sälja slut på sina kurser, många lägger till extra kurstillfällen men om du vill testa på gäller det att vara först till kvarn, titta mer här.

Nu kliver vi också in i travsportens kanske mest intensiva period och alla klassiska travfester ligger som en pärlband med bland annat STL-finaler på Färjestad, Sprintermästaren i Halmstad, Årjängs Stora Sprinterlopp, Hugo Åbergs på Jägersro, Stochampionatet på Axevalla och till det alla härliga sommaronsdagar på exempelvis Lindesberg, Solänget och Visby. Sen avslutas allt med det oerhört spännande loppet Åby World Grand Prix som avgörs för första gången 10 augusti innan sommartravet går i mål på Solvallas Jubileumsdag.

Där emellan har också travets riktiga sommarpärlor med de mindre, men väldigt charmiga, banorna Hoting, Oviken, Lycksele, Karlshamn och Arvika genomfört sina tävlingsdagar. Läs gärna mer om just Hoting och Karlshamn på Vi är Sporten.

Slutligen vill jag passa på att önska alla en riktigt härlig sommar! Vi ses på travet!

Maria Croon, vd Svensk Travsport

Publicerad fredag 28 juni 2024. kundtjanst@travsport.se