Svensk Travsport yttrar sig gällande förslag om ny EU-djurskyddslagstiftning vid transport

EU-kommissionen presenterade den 7 december 2023 ett förslag till ny förordning om skydd av djur under transport. Svensk Travsport har givits tillfälle att inkomma med synpunkter på förslaget. Synpunkterna ska ligga till grund för Jordbruksverkets och Regeringskansliets vidare arbete med de svenska positionerna vid kommande förhandlingar inom det Europeiska rådet.


Svensk Travsport har lämnat ett mycket skarpt yttrande då de ändringar som föreslås träffar helt andra områden än transport av djur för slakt. Med de föreslagna reglerna omfattas även hästar inom avel och i viss mån sport vilket inte har varit syftet med förslaget och vilket heller inte träffas av något av förslagets allmänna mål. I den proportionalitetsbedömning som görs nämns inte ens hästnäringen och de omfattande effekter som regleringen medför på denna.

Förslaget är mycket ingripande och omfattar, tillämpat i sin helhet, regler som medför mycket stora kostnader och administration och som i delar inte är praktiskt genomförbara bland annat på grund av den veterinärbrist som finns och de trafikregler som sätter begränsningar på storlek av transport. Många av de föreslagna reglerna saknar dessutom grund i – eller kan vara direkt negativa – ur ett hästvälfärdsperspektiv. Det finns heller inte några brister idag i de transporter som sker för sport och avel av häst varför det saknas behov av ytterligare reglering.

Svensk Travsport har heller inte kunnat se någon konsekvensbedömning kring vilken effekt de föreslagna ändringarna kommer att ha på den europeiska hästnäringen i stort vilket är en mycket stor brist i förslaget. Vi anser därför att Sveriges ståndpunkt bör vara att förslaget inte ska tas vidare innan denna fråga är utredd. Vi har även givit förslag på alternativa skrivningar för att begränsa effekterna av kommissionens förslag.

Utöver att ge in ett eget remissyttrande har Svensk Travsport givit in ett gemensamt yttrande tillsammans med de större organisationerna inom hästnäringen vilket är samordnat av LRF Häst och Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.  

Publicerad måndag 11 mars 2024. kundtjanst@travsport.se