Foto: Petri Johansson, TR Bild

Travet tillåter inte OPU/ICSI-avkommor

Avel med hjälp av OPU och ICSI förbjöds redan från 1 januari 2023 efter att frågan beretts i det för ASVT och Svensk Travsport gemensamma avelsrådet. Nu finns även internationell samsyn inom travet, så det är inte heller tillåtet inom övriga UET-länder i Europa.


- Besluten att inte registrera avkommor som är tillverkade med hjälp av OPU är tagna med hänsyn till hästvälfärd och etik utifrån hur ingreppet utförs i dag, säger Christina Olsson avelschef på ST

Frågan har diskuterats både i de europeiska UET-länderna och på travets världskonferens i Berlin i augusti 2023. Det råder en stor samsyn i frågan och i samband med världskonferensen togs följaktligen ett inriktningsbeslut att inte tillåta OPU och ICSI inom travet. Detta inriktningsbeslut kompletterades sedan med ett beslut i UET:s generalförsamling i samband med årets Prix d’Amerique.

Beslutet för svensk del gäller de avkommor som tillverkas med hjälp av OPU/ICSI från och med att regelverket trädde i kraft 1 januari 2023. Förbud mot kloning, genmanipulation och särskilda regler för embryotransfer, som är internationellt harmoniserade, finns redan sedan tidigare.

För mer info och förklaring av förkortningar, se hela artikeln nedan.