{{next.header}}
Vi är inte alltid bortskämda med positiva kurvor inom travsporten, oftast handlar det om nedåtgående kurvor som vi kämpar med att vända. Därför var det glädjande när vi tittade igenom Kantar Sifos siffror i Orvesto Konsument för 2023. Här går det att läsa mer om resultatet, men jag vill ändå lyfta fram det faktum att personer som säger sig vara intresserade av trav verkar ha ökat från 1 378 000 till 1 469 000. Det är en ökning på 6,6 procent.
Även om detta är ett resultat från ett enskilt år måste vi ändå unna oss att vara glada över att den här mycket viktiga kurvan faktiskt pekar uppåt. Att fler är intresserade av travsport är grunden för att kunna attrahera fler aktiva, hästägare, uppfödare, besökare och även spelare. Därför är det också ett prioriterat arbete för alla inom travsporten att arbeta för att få ännu fler att upptäcka och bli nyfikna på vår sport. Nu är det också vårt gemensamma ansvar att se till att det här resultatet inte blir en engångsföreteelse utan ett trendbrott på riktigt.
Man ska absolut inte blunda för de utmaningar vi har inom travsporten. Det arbetas dagligen med dessa och vi diskuterar ständigt hur vi ska prioritera på bästa sätt med de resurser vi har. Det är viktigt att ta detta på allvar och vi får inte rygga för att ta oss an de utmaningar som finns. Men samtidigt så fortsätter jag att upptäcka olika positiva tendenser runt om i travsporten. Och det är lika viktigt att ta till oss dessa för att kunna bygga framtidstro och engagemang.
Ett enkelt exempel är att travsportens största flaggskepp, Elitloppet, fått en flygande start inför årets upplaga. De tre första inbjudningarna av Idao de Tillard, Francesco Zet och Joviality har redan i mars höjt temperaturen inför Elitloppet till kokpunkten. Vilket också märks då Solvalla ser att de ligger före föregående år vad det gäller försäljningssiffrorna. Elitloppet står fortsatt starkt och det kan verkligen bli en historisk uppgörelse och folkfest sista söndagen i maj.
Hästägande är också en ödesfråga som vi nu arbetar fokuserat med. Det positiva jag ser här är att vi inte står uppgivna och bara låter det ske. Utöver att Svensk Travsport och alla travbanor gör satsningar på förbättrade hästägarupplevelser så ser jag fler och fler tränare som blir ännu bättre på att ta hand om sina kunder. Alla kan inte vara bäst i antal segrar eller insprungna pengar, men alla kan vara bäst för just sina hästägare. Utöver det så växer marknaden med andelshästbolag vilket gör det enklare och roligare att äga häst. Nya auktionslösningar anpassade för olika målgrupper dyker också upp samtidigt som jag sett flera initiativ med produkter och tjänster där hästägaren är i fokus. Det är inte Svensk Travsport som ska eller kan ta fram alla lösningar eller tekniska hjälpmedel. Det finns många innovativa människor och företag som ser en marknad och en potential i vår bransch.
Nu är också årets omgång av Till Start igång. Det har varit ett väldigt uppskattat initiativ som hjälpt många aktiva att få en social mötesplats utöver att få goda råd och tips gällande sin häst. I år tar alla banor ett större ansvar för de lokala träffarna och i nuläget har 469 personer anmält sitt deltagande. Det är som sagt ett stort intresse för den här satsningen och på den första digitala träffen som genomfördes med veterinären Nils Roneus var 250 uppkopplade till mötet. Ett rekordantal även om man bortser från att många uppkopplade satt flera stycken tillsammans. Nästa digitala möte blir kommande tisdag då Malin Connysson och Ulf Hedenström gästar för att berätta mer om bland annat träningsfysiologi, pulsträning och laktatmätning. Är du nyfiken på Till Start kan du läsa mer och anmäla dig här: Till start (travskola.se)
Även om det är viktigt att se de positiva delarna i travsporten behöver vi agera på de hot som finns runt om oss. Det kanske tydligaste hotet för tillfället är regeringens förslag om höjd spelskatt. Utformningen av lagförslaget slår väldigt ensidigt mot hästnäringen i allmänhet och travsporten i synnerhet. Det handlar om över 200 miljoner kronor mindre till hästnäringen varje år, ett dråpslag mot en bransch som redan nu kämpar i ekonomisk motvind. Det har helt enkelt inte gjorts en tillräcklig konsekvensanalys i framtagandet av lagförslaget och det blir vi i hästnäringen som står med Svarte Petter.
Svensk Travsport, själva och ihop med andra, arbetar för fullt för att synliggöra och förklara hur lagförslaget slår mot hästnäringen. Det har bland annat tagits fram ett förslag där skattehöjningen mer riktas mot de digitala casinospelen. Det skulle innebära bättre folkhälsa och mer pengar till statskassan utan att utarma en hel näring. Vi har mötts av bra förståelse och även om det är väldigt svårt att ändra ett lagt lagförslag så hoppas vi på förändring i nästa budget.
Även om vi har en väldigt tidig påsk i år så är den här långhelgen ett startskott för vårens travsäsong. Många hästar har gjort eller gör sina årsdebuter nu och vi får äntligen se vad vintervila och träning har gjort med våra favoriter från förra året. Hela påsken bjuder på klassiska tävlingsdagar och för många är travet en självklar del av påskfirandet. I år kanske det blir ännu mer så då sportens spelbolag ATG haft en sällan skådad jackpotsamling och totalt har 63 887 561 kronor samlats ihop till påskdagens sjurättspott. ATG beräknar just nu att det kommer ligga 100 miljoner enbart i potten för sju rätt. Lagom till påsken har även Telia tecknat avtal för att kunna visa trav via ATG Live i sina kanalpaket och streamingtjänster. Så nu kan ännu fler ta del av vår fantastiska sport.
Önskar alla en god och glad påsk.
Maria Croon, VD Svensk Travsport
Publicerad torsdag 28 mars 2024. kundtjanst@travsport.se