{{next.header}}
Sedan ett antal år tillbaka arbetar banor, BAS-organisationer och förbundet efter samma mall för verksamhetsplanering. Med samma mall med samma rubriker för alla skapas en samlande kraft där alla delar av travsporten arbetar mot samma mål. Under konsortiemötet i februari presenterades över 40 verksamhetsplaner i ett stort grupparbete. Det är inspirerande att se alla kloka tankar och idéer som finns inom travet. Vi samlar nu alla initiativ och projekt under de gemensamma strategiska områdena:
Kan vi behålla genomförandekraften i alla idéer kommer vi verkligen kunna göra skillnad inom de här mycket viktiga frågorna. Det arbetas på både på nationell och lokal nivå och flera initiativ är redan igång.
I arbetet kring att både behålla och attrahera nya hästägare har vi engagerat den tidigare travtränaren Svante Båth som med sin erfarenhet och kunskap kommer vara till stor nytta för oss.
En stor utmaning i arbetet med hästägare är att vi vet alldeles för lite om dem. De kontaktuppgifter som finns i vårt sportsystem är ofta endast kopplade till företrädaren för hästen, medan många delägare ofta återfinns utanför systemet. Arbetet med årskort till hästägare är ett första steg att få kännedom om hästägarna, men mer behöver göras. Därför sätter vi nu igång ett stort arbete för att samla alla hästägare i en gemensam databas. Det kommer ge oss möjlighet att kommunicera direkt med fler hästägare, men också kunna segmentera gruppen för att hitta olika grupperingar av hästägare. Att vara hästägare kan vara så mycket, från att som ensam äga flera hästar själv till att vara en mindre andelsägare och allt däremellan. Mellan dessa grupper skiljer sig självklart drivkrafter och önskemål kring sitt hästägande, något vi behöver förstå mer av. Därför genomförs också en större hästägarundersökning under våren.
På samma sätt som kring hästägare arbetar vi nu konkret med både publikfrågan och att öka attraktionen och mötesplatserna kring travsporten. STL Sommartrav kommer återigen att rulla ut på 26 tävlingsdagar under två och en halv månad. Konceptet är utvecklat från förra årets framgångsrika turné men grunden med höjd sportslig kvalitet och STL-klass på både onsdagar och lördagar hela sommaren kvarstår. Målet är ännu fler besökare och ännu fler kända kunder för travsporten. Ihop med STL Sommartrav kommer det också finnas andelshästkoncept med tydliga erbjudanden att bli hästägare och stort fokus läggs också på att lyfta fram våra travskolor runt om i landet.
Det mycket uppskattade initiativet Till Start fortsätter också under 2024 där de lokala banorna nu tar ett större ansvar. Möjligheten att träffas och utveckla sig själv och sin häst är fortsatt populärt. Anmälningarna har börjat rulla in och just nu är nästan 450 personer anmälda.
Utöver de centrala initiativen så pågår det också flera spännande projekt på respektive bana. Jag har stor tilltro att vi kan vända våra negativa kurvor om vi bara arbetar ihop mot samma mål.
Inom kort publiceras Svensk Travsports årsrapport med statistik vad gäller tävling och träning. Även om statistik inte säger allt så finns en hel del intressant information att ta del av. Den samlade bilden visar verkligen på många utmaningar, men det går också att skönja en del positiva tendenser.
Exempelvis:
Som sagt finns mycket att fundera över, fördjupa sig i och analysera ytterligare – för att med det som grund arbeta vidare. Vi ska heller inte blunda för de siffror som går nedåt. Men det är samtidigt viktigt att hitta och lyfta upp de saker som faktiskt är positiva.
Ett område där det är tydligt att travsporten tappar är B-tränare och därmed B-tränade hästar, framförallt de hästar som inte kommer till start alls. För omkring femton år sedan gjordes en stor undersökning bland de B-tränare som lämnat in sin licens. Den undersökningen resulterade bland annat i att vi införde breddloppen. Nu planerar vi återigen att genomföra en bredare undersökning bland alla B-tränare och se vilka åtgärder som kan bli aktuella.
Jag vill också nämna några mindre förändringar som kan ha mycket positiv inverkan på både kort och lång sikt.
Sedan några månader kan alla aktiva efter en genomförd tävlingsdag rapportera in synpunkter på banan och tävlingsdagen. Rapporten görs direkt in i travsportens incidenthanteringssystem, som nås via användarkontot, och är ett mycket viktigt verktyg för banorna att upptäcka åtgärdsbehov kopplat till rutiner och faciliteter på tävlingsanläggningen.
Vi implementerar också bättre teknik för alla måldomare under våren. Det ger möjlighet för domarna, och Svensk Travsport centralt, att få tillgång till Kanal 75:s samtliga bilder. Inledningsvis handlar det om de större tävlingarna på onsdagar och lördagar i syfte att förstärka domarnas underlag vilket i sin tur ska leda till säkrare och jämnare bedömningar men det kan framöver komma att omfatta fler banor.
Ett mycket tydligt tecken på att vi går mot ljusare tider och bättre väderförutsättningar är att det generella barfotaförbudet hävs från och med 1 mars. Då vet vi att vårens storlopp står för dörren och fler och fler hästar kommer göra sina årsdebuter. Det finns mycket spännande att se fram emot och nu går tiden fort. När nästa VD-brev kommer är det redan påsk!
/ Maria Croon, VD Svensk Travsport
Publicerad fredag 1 mars 2024. kundtjanst@travsport.se