Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Travsportens aktiva

Till travsportens aktiva räknas hästägare, uppfödare, tränare, kuskar, ryttare, lärlingar, hästskötare och elever i travskolorna.


Travsporten är en livsstil för många människor. Travsporten kan vara ett arbete, ett fritidsintresse eller helt enkelt bara underhållning. Här föds drömmar av olika slag.

Hästägarna är förutsättningen för travsporten. När det gäller tävlingshästar finns två huvudgrupper av hästägare. De som har sin häst i träning hos en professionell tränare, och de som har hästen i B-träning (amatörträning).

Uppfödarna är en annan mycket viktig byggsten. De flesta uppfödarna bedriver verksamheten på egna gårdar, ibland tillsammans med hingsthållning, men det finns också uppfödare som inackorderar sina avelsston. Varje år föds det omkring 3 200 travhästar i Sverige.

Från och med 2020 införs nya bestämmelser för tränare och kuskar/ryttare:

Det finns två tränarlicenser, A eller B. A-licensen (professionella tränare) motsvaras av tidigare A-licenser. B-licensinnehavarna får träna obegränsat antal hästar de är företrädare eller firmatecknare för samt upp till fem hästar som ägs av andra fysiska eller juridiska personer.

Avseende körlicenserna tas begreppen proffs, lärlingar, ungdomar och amatörer bort. I stället införs kategori 1 och 2. I de tävlingar som kategoriseras som tävlingsstandard **högre eller *** högst krävs kategori 1. I övriga lopp får både kategori 1 och 2 delta.

För att nå Kategori 1 som kusk krävs minst 100 körda lopp de senaste fem åren varav minst 20 lopp de senaste två åren. För Kategori 2 räcker det att inneha en giltig körlicens.

I stället för amatörlopp, lärlingslopp m.fl. kommer vissa propositioner att utskrivas utifrån ålder och/eller erfarenhet, t.ex. kuskar födda 1994 och senare eller kuskar som kört högst 50 lopp det senaste året. Propositioner kan utformas så att vissa lopp förbehålls medlemmar i amatörklubbar (Amatör-SM etc.)

Det finns runt 400 professionella travtränare i Sverige. Det krävs en utbildning i flera steg för att bli proffstränare. De flesta proffstränarna kör även lopp, men allt fler lämnar över det uppdraget till specialiserade kuskar, så kallade catchdrivers, som till exempel Örjan Kihlström eller Ulf Ohlsson.

B-tränarna är idag omkring 3 300 personer och de tränar sin egna och/eller närståendes hästar. Från och med 2020 har B-tränarna rätt att träna upp till fem hästar som ägs av andra personer. Det krävs en kortare utbildning för att få B-tränarlicens. Många B-tränare har även kör- och/eller ridlicens.

Hästskötarna är de som syns minst, men som kanske betyder allra mest. De har den dagliga och nära kontakten med hästarna och de lägger ned mycket kärlek och arberte på varje häst. Det är vanligt att en hästskötare i ett travstall har upp emot åtta passhästar. Totalt finns det omkring 1 000 hästskötare anställda hos våra proffstränare.

Ponnytravet och travskolorna

I ponnytravet och på travskolorna finns travsportens framtid. I dag har vi omkring 1 000 licensierade ponnytravkuskar och cirka 3 000 personer i alla åldrar lär sig mer om travet på någon av landets 30 travskolor. Dessutom har väldigt många varit i kontakt med en travskola på något sätt, som till exempel vid tandemkörning, barnkalas eller en företagsaktivitet.


kundtjanst@travsport.se