{{next.header}}
Foto: TR Bild
- Vi var medvetet ödmjuka när vi införde det nya kravet på att rapportera in sulkytyp. En fråga vi visste skulle kunna bli svårt var att kategorisera de olika sulkytyperna amerikansk, hybrid och vanlig. När vi nu utvärderat systemet i reglementskommittén har vi kommit till slutsatsen att det är enklast och tydligast att endast ha två typer, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport.
Fokus på val av sulky har blivit mer och mer uppmärksammat de senaste åren. Både från spelare och publik men också bland tränare. I takt med det har också sulkytillverkarna utvecklat och förfinat sina olika modeller. Från att ha varit en ganska tydlig uppdelning i antingen vanlig sulky kontra amerikansk uppstod ett flertal hybridmodeller. Detta tog Svensk Travsport fasta på när krav på utrustningsinfo infördes.
- Vi gjorde ett väldigt omfattande arbete med att klassificera olika sulkymodeller i de typer vi slagit fast. Men det visade sig bli alltför många gränsfall och diskussioner så därför väljer vi att fokusera på där det gör störst skillnad, alltså om det är en amerikansk sulky eller inte. De sulkys som tidigare kallades för hybrid klassas nu in som vanlig, säger Petter Johansson.
Reglerna för hur du som tränare får byta mellan olika sulkytyper kvarstår. Du måste anmäla vilken typ av sulky du ska använda senast 15 minuter före första loppets start. Därefter är det endast tillåtet att ändra från amerikansk sulky till vanlig, inte tvärtom.
Publicerad måndag 14 december 2020. kundtjanst@travsport.se