Foto: Emma Roos

Från gymnasiet till USA – Emmie och Wilma är hästskötare ”over there”

Emmie Mårtensson och Wilma Engelin har gått gymnasiet på travsportens riksanläggning Wången. Nu jobbar de båda två i USA som hästskötare hos Åke Svanstedt – en av travsportens mest framgångsrika tränare.


Både Emmie och Wilma är uppvuxna i Östersund. I Emmies familj har travsporten funnits i generationer, medan det i Wilmas fall inte alls var en självklarhet att det var trav hon skulle hålla på med.

– När jag var liten red jag på ridskola i många år och så ägde jag en egen islandshäst i fem år. Det var under gymnasietiden på Wången som jag fick upp ögonen för trav. Under det första året och en bit in på andra gick jag på islandsprofilen, men efter en praktikperiod i Australien med travhästar och passgångare bytte jag till travprofilen, berättar Wilma.

Ett val hon aldrig ångrat

Något som däremot hela tiden var självklart för Wilma var att hon skulle gå på gymnasiet på Wången. Det hade hon bestämt sen länge. Här var det istället Emmie som inte såg Wången som det självklara alternativet:

– Jag sökte ekonomi också, men valde till slut Wången och det ångrar jag inte. Hade jag inte gjort det hade jag troligtvis inte varit där jag är idag, menar Emmie.

Att jobba med hästar har hela tiden varit målet för både Emmie och Wilma – och nu gör de precis det, på andra sidan Atlanten. Emmie gjorde sin sista praktik hos Åke Svanstedt och Palema Trotting i Florida och efter sommaren valde hon att åka tillbaka för att jobba som hästskötare. Wilma hade precis kommit tillbaka från Australien när fick frågan om hon ville följa med.

– När Emmie frågade om jag ville hänga med henne till USA och jobba för Åke hade jag ganska precis kommit tillbaka från min andra resa till Australien. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra härnäst, så svaret var rätt enkelt, skrattar Wilma.

Att vara hästskötare i USA

Emmie berättar att hästskötaryrket är lite annorlunda i USA jämfört med i Sverige.

– Man har inte lika många passhästar och har därför mer tid att lägga på hästarna. Hos de flesta tränare här kör inte hästskötarna några hästar, men vi får hjälpa till att köra när vi själva har tid. Här kommer alltid hästen i första hand och vi får sköta toppstammade hästar. Jag ångrar inte en sekund att jag åkte över hit.

Wilma håller helt med sin hästskötarkompis:

– Att jobba för Åke är väldigt lärorikt, varje dag är olik den andra och vi får ta hand om väldigt fina hästar. Det är otroligt roligt.

Varför ska någon som är intresserad av hästar välja att gå på travgymnasium?
Wilma: – Det ger dig bra och nyttiga kunskaper, inte bara inom trav utan också allmänt inom häst. Man blir aldrig helt fullärd, men att ha gått travgymnasium har gett mig en stadig grund att bygga på.

Emmie: – Ett travgymnasium ger dig så mycket – inte minst vänner för livet. Det finns möjlighet att lära sig mycket om man bara vill, och praktiken ger både erfarenhet och nya kontakter. Många får sina framtida jobb via praktiken.

Trav – inte bara på naturbruksgymnasium

I Sverige finns nästan 50 gymnasieskolor som erbjuder hästinriktning, men visste du att flera av skolorna också erbjuder travinriktning? Wången är travsportens riksanläggning, men det finns ett tjugotal andra gymnasier med inriktning trav runt om i landet. De flesta är naturbruksgymnasier, men det finns också ett antal vanliga eller praktiska gymnasier där du som är intresserad av trav kan gå. Några av skolorna har riksintag, vilket innebär att du får söka dit även om du inte bor i kommunen där skolan ligger. Under dina tre gymnasieår får du en gedigen utbildning som gör att du efter studenten kan gå direkt ut i arbetslivet och till exempel få anställning som hästskötare hos en travtränare.

Frågor och svar om travinriktning:

Vem kan gå inriktningen trav?
Alla kan gå travinriktning, inga förkunskaper krävs. Det viktigaste är att du är intresserad av hästar och vill lära dig.

Är det bara körning på schemat?
Idag är det väldigt vanligt att travhästarna inte bara körs utan också ridtränas. För att eleverna som går inriktning trav ska vara så förberedda som möjligt när de kommer ut i arbetslivet finns därför också möjligheten att rida. På de allra flesta gymnasier med travinriktning erbjuds du även att ta tävlingslicens. En av tävlingsgrenarna är monté, när en ryttare sitter på hästen i loppet istället för i en vagn bakom. 

Vad kan jag bli efter att jag tagit studenten?
Efter utbildningen kan du jobba som hästskötare till exempel i ett travstall, på ett stuteri eller på en träningsanläggning. Du får möjlighet till både grundläggande och särskild högskolebehörighet och kan bland annat söka Hippologprogrammet med inriktning mot trav eller hovslagare. 

Kan jag senare gå på högskola även om jag har gått ett yrkesprogram?
Ja, det kan du. Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. För att få grundläggande högskolebehörighet behöver du välja engelska 6, svenska 2 och svenska 3, förutsatt att du får godkända betyg motsvarande en yrkesexamen.

Här kan du läsa mer om att gå gymnasiet med travinriktning.

Publicerad måndag 18 maj 2020. kundtjanst@travsport.se