Travdatabasen, del 4 - travintresse i kommuner

Var någonstans i Sverige är travintresset tätast? Egentligen omöjligt att mäta, men vi har försökt ändå. Svaret är Rättviks kommun, före Bollnäs och Kramfors på delad andraplats. I travdatabasens del 4 har vi räknat hur ofta kommunernas hästar och hästägare tävlar, och dessutom har vi kollat hur många travintresserade spelare som bor i varje kommun. Och så har vi jämfört det med antalet invånare i kommunen och får därmed ett teoretiskt mått på ”travintresse per capita”.


På bilden ovan ser du de 60 av landets 290 kommuner där travintresset är som tätast. Rättviks kommun toppar Sverigelistan för både "hästägarstarter per capita" och "antalet travintresserade spelare per capita" och man ligger tvåa i "häststarter per capita". Vi tvekar därmed inte att utse Rättviks kommuns  invånare till Sveriges mest travintresserade. Siffrorna baseras på åren 2019-2022.

Hur mäter vi travintresse, och vad innebär "per capita"?

Att mäta travintresse är förstås svårt. Ett par marknadsinstitut gör omfattande kundundersökningar varje år där bland annat frågan "hur travintresserad är du?" finns med. Några tusen svenskar svarar på en enkät och sedan multiplicerar man svaren med invånarantalet för att få ett uppskattat värde för hela landet. Det blir inte särskilt exakt, men marknadsundersökningarna visar att cirka 1,4 miljoner svenskar säger sig ha ett visst travintresse idag. Men för att ta reda på mer detaljer behöver vi titta på större, säkrare och bättre underlag än vad marknadsinstituten har tillgång till.

I den här undersökningen har vi kokat ner kommuninvånarnas "travintresse" till tre saker som är mätbara.

  • Hur ofta startar hästarna som står uppstallade i kommunen?
  • Hur många starter gör hästägarna som bor i kommunen?
  • Hur många travintresserade spelare bor i kommunen?

Därefter har vi jämfört siffrorna med antalet invånare i varje kommun, rankat alla kommunerna inbördes och lagt ihop rankingsiffrorna, och får till slut fram en sammanlagd totalranking av Sveriges kommuner. "Travintresse per capita".

Det där med "per capita" är viktigt att notera i den här undersökningen. "Per capita" betyder ungefär "dividerat med antalet personer i området". Alltså ett mått på hur stor andel av befolkningen i till exempel en kommun som gör eller tycker något. Exempel: Rättviks kommun är rankad etta när det gäller travspelare per capita, men hade vi räknat antalet travspelare i absoluta tal så hade Stockholms kommun varit klar etta före Göteborgs och Malmös kommuner. Landets tre folkrikaste kommuner har också flest antal travspelare, ganska naturligt. Men per capita är Rättvik etta. (I den artikelns tabeller visar vi inte ranking efter absoluta tal, bara ranking efter per capita.)

Att träna häst, äga häst och spela på häst är tre verkligt viktiga saker i travsporten. Men travintresserad kan man förstås vara även utan att delta i någon av just de tre aktiviteterna. I den här mätningen hittar vi till exempel inte den som endast ägnar sig åt uppfödning, om inte samma person också spelar eller äger starthäst. Vi hittar heller inte människor som endast går i travskola, ungdomar som enbart håller på med ponnyhästar, den som endast jobbar som funktionär eller sådana som endast tittar på trav utan att spela eller äga. Så mätningen ger inte en fullständig bild, det är vi medvetna om.

Hästägarstarter, häststarter och travspelare

Vi mäter som sagt tre saker - hästägande, hästträning och travspelande. Start i nordiska tävlingslopp och spel på svenskt trav är det som gäller. Så här har vi räknat och rankat kommunerna.

 image5b0sj.png

Hästägares starter i lopp. Under mätperioden 2019-2022 har de svenskägda hästarna gjort cirka 80 000 starter i Norden varje år. Vi räknar den kommun där hästägareföreträdaren är skriven vid varje start. När vi säger att vi räknar hästägares starter så menar vi alltså i det här fallet hästägarföreträdares starter. Per capita är det Rättvik, Årjäng och Vara i topp. (I absoluta tal är det hästägarna som bor i kommunerna Sundsvall, Stockholm och Enköping som har gjort flest starter.) De hästar som företräds av de stora administrationsbolagen Easy KB (Uppsala) och Josefssons Redovisning (Vimmerby) har exkluderats från denna undersökning, för att få en rättvisare bild av ägarspridningen över kommunerna.

imageihrc4.png

Hästars starter i lopp. Under mätperioden 2019-2022 har de svensktränade hästarna gjort cirka 85 000 starter i Norden varje år. Alla svensktränade starthästar har en aktuell uppstallningsplats registrerad hos ST, så det är bara att räkna hur många starter som respektive kommuns hästar har gjort. Per capita vinner Heby före Rättvik och Essunga. (I absoluta tal är det hästarna i Sundsvall, Halmstad och Enköping som gjort flest starter under perioden.)

del 4 kommun.jpg

Antal intresserade travspelare. Vi har frågat ATG hur många travspelare som bor i varje kommun och dividerat siffran med antalet kommuninvånare. Totalt har ATG ca 1,3 miljoner aktiva spelkunder per år som spelar på hästar, sport och kasino. Men för att hitta siffror för det vi i just denna undersökning kallar travintresserade spelare har vi valt en snävare definition. Vi har således bett ATG endast räkna de kunder som spelat på svenska travlopp för minst 2 000 kr per år. Vi tänker att om man spelar åtminstone cirka 40 kronor i veckan på svenskt trav, då måste man nog betraktas som travintresserad. Det finns cirka en halv miljon sådana spelare i Sverige. (Siffrorna för spelare kommer från åren 2019-2020).

Travspelartätast är det alltså i Rättviks kommun där faktiskt nästan 12 procent av alla kommuninvånare kan räknas som travintresserade spelare. Gå en sväng på gatorna i Rättvik och nästan var åttonde person du möter är en av oss! I hela Sverige (om vi räknar med alla 10,5 miljoner invånare inkl minderåriga) så kan vi betrakta drygt 4,5 procent som travintresserade travspelare. I absoluta tal bor förstås flest travintresserade spelare i Stockholms, Göteborgs och Malmös kommuner. Men storstäderna ligger under rikssnittet per capita, i de tre folkrikaste kommunerna är ungefär 3 procent sådana som vi i den här beräkningen kallar travintresserade spelare. Notera också att den här beräkningen inte bryr sig om personlig spelomsättning, det är antalet travspelare vi räknar.

Vilka kommuner är sämst då? De tre kommuner där invånarna bryr sig minst om trav (per capita) är i tur och ordning Lidingö, Storuman och Nacka. Det bor förstås några spelare där, men inga uppstallade starthästar alls och förhållandevis väldigt få hästägare. Kämpa!

Siffrorna påverkar antalet tävlingsdagar och ekonomisk ersättning

Vad ska vi med den här kunskapen till? Att ranka kommuner inbördes är väl mest kuriosa för att det är kul. Men Svensk Travsport använder även liknande beräkningar av häststarter när vi fördelar tävlingsdagar över landets travbanor. Varje kommun hör till en banregion. Och siffrorna för hästägarstarter och häststarter ligger delvis till grund för hur mycket pengar som varje travsällskap får betalt av ST varje år. Så varje gång du startar din häst (på en bana i Norden) tjänar både hästens och hästägarens hemmabana cirka en femhundring till nästa års drift. Ju fler starter hästarna gör, desto mer lopp och pengar hamnar hos hemmabanan året efter.