Månadsinformation propositioner: Montésporten - en av punkterna på Sportsamrådet

Det har varit en hel del debatt kring montésporten den senaste tiden. I söndags var jag med i ett inslag i TV12 där det diskuterades hur vi kan lyfta montésporten propositionsvägen. Flera förslag framkom. ST har ett möte inbokat med SMR (Svensk Monté Riksorganisation) i närtid där vi kommer att ta upp de frågor som kommit upp. Det känns som rätt väg att gå.


Det verkar i några forum ha blivit någon sorts sanning att vi har haft färre hästar i montéloppen i Sverige i år än ifjol, men det stämmer inte. Fram till den 23 september har vi tvärtom fler än vid samma tidpunkt 2022. Vi har gått från 9,30 startande per lopp till 9,58, siffror som är lägre än i sulkyloppen.

Montésporten är också en av punkterna som tas upp på Sportsamrådet den 4-5 oktober i Stockholm då landets alla sportchefer samlas. Huvudpunkten under de två dagarna är tävlingsplaneringen 2024, men vi ska även avhandla andra punkter såsom bla klassindelning och övriga propositionsfrågor.

En nyhet under 2023 har varit att ston som tjänat mer än 1,7 miljoner kronor får tävla mot hingstar och valacker i Silverdivisionen och att ”silverston” (900 001 – 1 700 000 kr) får tävla i Bronsdivisionen. Inte varje vecka, men så ofta som möjligt när det passar i flödet och inte krockar med ordinarie STL Stoeliten. Detta upplägg har mottagits väldigt positivt och är något vi ska fortsätta med under vintern och även 2024. Men här har jag vid flera tillfällen hört att uppfattningen är att stona ”alltid vinner”, men det är inte korrekt. Vid fyra tillfällen under 2023 har ”guldston” vunnit i Silverdivisionen, det är Great Skills som segrat vid två tillfällen samt Don’t Say Gar och Dear Friend som har vunnit varsin gång. I Bronsdivisionen är det bara ett ”silversto” som har vunnit, det är Felicia Zet som segrat vid hela tre tillfällen.

Så även om stona har en rejäl fördel är det inte alltid att de vinner. Kan vi göra ännu mer för stona? Ja, absolut. Här finns tankar att införa fler loppen med fördel för ston. Vi har några förslag ute. I den här frågan får jag återkomma senare i år.

Novemberpropositionerna släpptes ut på travsport.se för en dryg vecka sedan. Jag vill ta upp några saker som blir spännande att följa.

Den 10 november på Umåker körs finalerna i Norrlands Elitserie för kallblod. Vi har de senaste åren märkt att i princip inga ston startar i tre- och fyraåringsfinalerna, därför får de tre- och fyraåriga stona en gemensam stofinal i år med 100 000 kr i förstapris. Den som vill starta mot hingstarna och valackerna får förstås det, men det är valbart att endast möta ston.

3-5-åriga kallblod som tjänat en del snabba pengar som unghästar har ofta svårt att hävda sig mot äldre och mer rutinerade i samma klass. I tre lopp i november väljer vi att ge de yngre kallbloden en fördel, det är på Gävle den 21 november och 29 november samt Bergsåker den 30 november.

Eskilstunas Breeders’ Crown-helg som tidigare körts lördag-söndag körs i år med lunchtrav på fredagen och därefter STL-tävlingar med Breeders’ Crown-finaler på lördagen. I och med att fyra av loppen på lördagen är BC-finaler fick inte alla STL-klasser plats vilket kanske kan ge lite mer tryck i anmälningslistan i Klass I och Silverdivisionen lördagen före på Bergsåker och lördagen efter på Jägersro.

Bröderna Djuses utmaning den 16 november blir ett nytt roligt inslag på Östersundstravet. Bert-Ola Månsson är hjärnan bakom denna hyllning till Bröderna Djuse från Brunflo, men jag har varit behjälplig med propositioner och upplägg. De fyra bröderna bjuder in två kompisar vardera och totalt tävlar tolv kuskar mot varandra. Här valde vi till slut att använda samma upplägg som vi införde i Guldklockan på Solvalla för ca 15 år sedan och som fortfarande fungerar bra där.

Till sist. Alla banor får en pott med prispengar att fördela under året och pengarna ska fördelas på olika sätt beroende på vilken tävlingstyp som körs, men prispengar i form av exempelvis sjätte- och sjundepriser som inte delas ut på sin respektive tävlingsdag ska fördelas om till nya prispengar under innevarande år. De pengarna får inte banan använda till annat i verksamheten utan ska betalas ut som prispengar. Axevalla är ett känt exempel, de fördelar mycket av sina pengar som blivit över under året i Sylvesterloppet den 31 december. Andra banor som får pengar kvar i slutet av året kan fördela ut dem på olika sätt, exempelvis ha åtta fasta priser eller höja prispengar i enstaka lopp efter det att propositionshäftet är tryckt och propositionerna är officiella på travsport.se. Vaggeryd till exempel valde den 24 september när de hade sin sista tävlingsdag för året att lägga till ett helt nytt lopp för att fördela ut de sista prispengarna. Håll utkik under slutet av året om några ändringar sker på din bana.

Ha det bra så hörs vi igen om ca en månad.

// Mattias Stenby