VD-brev: En motvillig vår med framtidshopp

Det känns som att våren har stått för dörren länge nu. Men än har inte riktigt vintern släppt greppet över hela landet. Samtidigt märks det på många sätt att det inte är långt kvar tills vi kan lägga den här oerhört långa vintern bakom oss. Väderprognoserna börjar se lovande ut och travets storloppssäsong drar snart igång.


Ett säkert vårtecken inom travet är Svensk Travsports fullmäktigemöte som genomfördes den 23 april traditionsenligt i Nordinsalen på Solvalla. Efter flera år av historiska beslut som skrivit om såväl stadgar som styrmodell blev årets fullmäktige en ganska odramatisk historia. Alla beslut gick enligt valberedningens förslag och de flesta val innebar omval. Bland annat är Svensk Travsports styrelse intakt vilket både indikerar ett fortsatt förtroende och en önskan om stabilitet i systemet.

På fullmäktige presenterades också Svensk Travsports årsbokslut för 2023. Budgeten som lades inför verksamhetsåret räknade som bekant med ett underskott på 70 miljoner kronor. Tack vare lägre kostnader på Svensk Travsport och ett något högre koncernbidrag från ATG lyckades underskottet begränsas till 40 miljoner kronor. Det är fortsatt ett stort underskott. Men det är ändå positivt att de kostnadsminskande insatser som genomfördes också gav resultat.

Nu finns också Svensk Travsports årsredovisning för 2023 publicerad. I den ingår förutom den grundläggande resultatredovisningen även en omfattande verksamhetsbeskrivning samt Svensk Travsports hållbarhetsredovisning. Läs mer här.

Konsortie med nytänk

Inför fullmäktige samlades ordföranden och travbanechefer från hela landet till konsortiemöte. Flera viktiga frågor inför framtiden togs upp och diskuterades under ett heldagsmöte. Bland annat avrapporterade utredarna Mats Denninger och Leif Almgren arbetet med att se över ersättningsmodellen för banorna. Ett omfattande och viktigt arbete där åsikterna kan skilja sig totalt gällande vilka principer som ska gälla, vilka åtgärder som behövs och vad som är bästa vägen framåt. I nuläget är det svårt att säga något om var utredningen landar och arbetet kommer att presenteras på konsortiemötet i samband med derbyhelgen på Jägersro i slutet av augusti.

En annat mycket intressant diskussionspunkt gällde den framtida tävlingsplaneringen. De sluttande kurvorna inom sporten behöver hanteras och tävlingsplaneringen är central för att åstadkomma förändring. På konsortiet lyftes frågan om det går att tänka annorlunda och utmana vissa etablerade sanningar som travsporten utgått ifrån under decennier. Världen och travsporten ser annorlunda ut idag, då behövs också nya tankar.

En sån sanning är att anpassa tävlingsvolymen efter underlaget, det vill säga minska antalet lopp och tävlingsdagar om hästarna blir färre. Under 2023 fanns det 15 079 hästar i svensk träning men endast 9 651 hästar gjorde en start under året. Den senare siffran har heller inte haft en lika dramatiskt sjunkande siffra som det totala antalet hästar Det som minskat de senaste åren är framförallt B-tränade hästar och det är också den gruppen som i högre grad har hästar som aldrig kommer till start. En alternativ tanke som diskuterades var därför hur vi gemensamt istället skulle kunna få fler hästar att starta mer. Om varannan starthäst gjorde en ytterligare start om året så skulle det motsvara 450 nya lopp, eller 50 nya tävlingsdagar. Det skulle kräva mer arbete med lokal anpassning och skapa fler möjligheter för fler att starta, samtidigt som vi värnar om våra största tävlingsdagar. En nytänkande ekvation och angreppssätt som togs emot väl av konsortiet. Sportavdelningen på Svensk Travsport har gjort ett gediget arbete att ta fram ett mycket bra statistiskt underlag som vi nu arbetar vidare med ihop med banor och aktiva för en ännu bättre tävlingsplanering och travsport framåt. Vi behöver säkerställa att den elit vi har som är stark fortsatt har en stark position och utveckling framåt och vi behöver också säkerställa att vi fyller på och att vi skapar sammanhang och möjligheter för den mindre tränaren också.

Den nya spelskatten ett faktum

Den 25 april debatterade riksdagen förslaget på en höjd spelskatt vilket kommer innebära kraftigt höjda skattekostnader för ATG och därmed potentiellt mindre medel till travsporten. Beslutet sköts dock upp och ny votering blir istället 2 maj, men det får antas att beslutet kommer att klubbas igenom. Hästnäringen i allmänhet och travsporten i synnerhet har kraftigt ifrågasatt konsekvensanalysen bakom det nya förslaget som mer har karaktären av en straffskatt för hästnäringen än en spelskatt. Svensk Travsport har själva och i samverkan med andra aktörer uppvaktat politiker personligen och via media för att förklara vilka konsekvenser för hästnäringen som den nya skatten för med sig. Bland annat gick vi ut med ett öppet brev som skickades till över 1000 politiker på lokal och nationell nivå: En genomtänkt skatt – livsviktigt för hästnäringen.

Vi har i våra samtal med politiken mötts av förståelse och vi har skapat en insikt om vår sport och näring. Även om spelskatten nu röstas igenom, vilket vi räknat med en längre tid, så ger vi inte upp utan kommer att fortsätta vårt arbete för att få till en förändring så fort som möjligt. Kanske redan till nästa budget.

Ljus i tunneln

För att sluta det här brevet lite mer positivt vill jag ändå lyfta fram några saker som går mer i dur.

Arbetet med den andra upplagan av STL Sommartrav pågår för fullt och turnéstarten den 1 juni på Mantorp närmar sig med stormsteg. Konceptet i år är lite utvecklat, bland annat med föraktiviteter dagen innan tävlingarna, och jag hoppas och tror på ännu en sommar med publika travfester. Redan nu kan du boka dina biljetter till sommarens alla dagar, klicka här för att komma till hela tävlingsschemat. Och för att komma i stämning och börja ladda kan du titta på den kampanjvideo som nu rullar på sociala medier eller lyssna på vår egna STL Sommartrav-låt. För alla aktiva och hästägare finns nu också alla sommarens 296 propositioner och 3 790 starttillfällen publicerade. Under STL Sommartravs 26 tävlingsdagar tävlas det om nästan 110 miljoner i prispengar så det är bara att börja börja matcha sin häst: Här är alla 296 propositioner till STL Sommartrav.

Och innan sommarens travfester drar igång så har vi flera storlopp att se fram emot. I vanlig ordning är det Paralympiatravet som är startskottet för den svenska storloppssäsongen och finalen på Åbytravet närmar sig. Vi hoppas att våren på riktigt har etablerat sig då och att publiken får fira segraren i värme och sol.

Maria Croon, VD Svensk Travsport

Publicerad fredag 26 april 2024. kundtjanst@travsport.se