Månadsinformation propositioner: Positivt att stona tar för sig så pass mycket

Nu har vi avverkat en månad på 2024 och vi kan konstatera att vi har och har haft en tuff vinter i stora delar av landet. Kallare än normalt och på många ställen svårt att träna och tävla med sin häst.


Vi har haft en del tunna startlistor och glesare anmält än i januari ifjol trots att vi kört 16 lopp färre under januari i år. Vi har även haft många fler strukna hästar hittills, 442 i januari till skillnad mot 356 i januari 2023. Vid flera tillfällen har det varit många strukna hästar på grund av halt väglag och/eller stökigt väder.

Vi har nu kört fyra tävlingsdagar på Solvalla med ”nya” Solvallaserien där stona har fått tjäna mer pengar i alla tre klasser. I Solvallaserien 150 får stona ha tjänat upp till 250 000 kr, i Solvallaserien 350 får stona ha tjänat högst 500 000 kr och i Solvallaserien 650 får stona ha sprungit in upp till en miljon kronor. På tolv körda lopp hittills i år har stona vunnit hela sju av loppen. Ifjol i januari var det inget sto som vann motsvarande lopp. Huvudanledningen till korrigeringen inför 2024 var att stona hade tappat både i startfrekvens och i intjäning på Solvalla under 2023. Nu har stona verkligen ökat oavsett vilken av parametrarna vi studerar. Vi följer utvecklingen på detta och utvärderar efterhand om nivån är den rätta, men hur som helst positivt att stona tar för sig så pass mycket.

Det har vid några tillfällen senaste året inkommit önskemål om att inte alltid ha 2140 meter autostart när vi skriver ut delningspropositioner. Därför testas nu kort distans vid några fler tillfällen än tidigare, först ut är Örebro den 5 mars och därefter Jägersro den 14 mars.

Som jag nämnde i förra månadsinformationen har vi en nyhet i februari och det är den 20 februari på Eskilstuna. Den dagen körs alla lopp med 30 000 kr eller 40 000 kr i förstapris och i samtliga lopp får hästarna ha maximalt 1000 poäng. Det blir spännande att se hur detta faller ut. På Örebrotravet i söndags den 28 januari gjorde vi ett liknande test, en proposition över 1640 meter högst 1 635 000 kr med 20 meters tillägg vid 545 001 kr och med maximalt 999 poäng och 40 000 kr i förstapris. Det blev 17 hästar anmälda och flera har hört av sig efteråt och frågat om det blir fler liknande lopp framöver, så även det verkar ha mottagits positivt.

De senaste åren har vi haft tunna startfält i treåringslopp för kallblod och vi testar nu en förändring även där. Ofta när det är en låg klass för treåriga kallblod är det en hel del äldre kallblod i låg klass som blir utan startmöjlighet under några veckor eftersom underlaget sällan räcker till för att köra både ett rent treåringslopp i låg klass och ett lopp i låg klass för äldre. Nu testar vi med start på Bergsåker den 21 mars att ha 20 meters tillägg för 4-åriga och äldre. Då stängs inte någon ute. Alla får vara med och därmed blir det fler startmöjligheter.

Ha det bra tills vidare så hörs vi igen!

Mattias Stenby