Månadsinformation propositioner: Dags för årets första månadsinformation

Det känns bra att månatligen få dela med sig lite mer ingående kring propositionstankar och extra roligt att det verkar vara ett uppskattat inslag hos många av er där ute. Det första året med nationella propositioner är nu avklarat och vi kan konstatera att vi har lyckats öka antal startande per lopp.


Tyvärr har våra grannländer fortsatt en negativ utveckling med färre startande per lopp. Antalet startande per lopp är viktigt ur spelhänseende och eftersom huvuddelen av våra intäkter kommer från spelet så är det en mycket viktig siffra att hålla uppe. Enligt ATG:s statistik sjunker omsättningen på både enloppsspel och streckspel om vi går under tio hästar per lopp.

2022 hade vi i snitt 10,56 startande per lopp och 2023 är den siffran uppe i 10,65. Ingen större ökning, men positivt ändå att vi lyckats vända den negativa trenden. Bäst i landet med flest antal startande per lopp är Vaggeryd med 11,72 strax före Visby med 11,67. Trea i klassen är Kalmar med 11,43. Flera banor har lyckats öka under året och extra kul att Solvalla gått upp från 10,10 till 10,67, vilket betyder att de numera ligger över snittet i landet. Ett förändrat tävlingsschema och loppserien Solvallaserien är exempel på saker som varit positiva för Solvalla under 2023.

Vilka ligger längst ner på listan undrar säkert någon? De banor som hade minst antal startande per lopp under 2023 var Arvika med 9,74, därefter Umåker och Skellefteå med 10,00 men då visade ändå Umåker en ökning med 0,2 startande per lopp från 9,80 år 2022.

Tittar vi på prispengarna under 2023 så landade vi på drygt 958 miljoner kronor i utdelade medel, vilket var en liten nedgång med 4,8 miljoner kronor från 2022 års nivå. Minskningen berodde i princip uteslutande på att icke premiechansade hästar placerade sig högt i flera årgångslopp. Prispengar per lopp ökade från 115 077 kr till 121 559 kr och prispengar per start ökade också, från 10 896 kr till 11 419 kr. Andelen prispengar till utlandstränade hästar i Sverige minskade något trots framgångarna i Elitloppet och andelen av pengar som gick till svensktränade hästar ökade därmed.

Om vi tittar lite på nyheter kring propositioner framöver kan vi börja med en nygammal nyhet på Åby den 10 februari. Det är STL Champions som återgår till att bara vara ett lopp för de 15 främsta STL-kuskarna istället för en kuskmatch med sex lopp med 15 hästar som det varit de senaste åren. Det finns flera anledningar till att vi återgår till ett lopp, men jag kan nämna tre saker:

  1. Det är svårt att få till sju lopp med 15 hästar av riktigt bra sportslig kvalitet.
  2. Det är svårt att få till en rättvis kuskmatch med det upplägg vi har haft. Vi måste helt enkelt tillåta kuskar som är inkvalade till STL Champions att anmäla egentränade hästar för att få ihop 15 hästar i alla lopp. Vi vill inte att de ska köra emot egentränade hästar i en så stor spelform som V75 och därmed blir det svårt att få till en rättvis lottning för övriga.
  3. Vi har lagt ganska mycket pengar på att höja samtliga lopp till 150 000 kr i förstapris, nu höjer vi bara ett av loppen till 250 000 kr och i ett besparingsår känns det här som en vettig lösning. Nu blir det vanliga STL-divisioner i de övriga loppen under dagen, dock inte Bronsdivisionen och Gulddivisionen eftersom själva STL-Championsloppet är öppet för alla hästar med 20 meters tillägg vid 950 001 kr, som är strax ovan Bronsdivisionsgränsen.

Om vi går till tisdag den 20 februari på Eskilstuna så är det en huvudtävlingsdag, men där har vi valt att sätta en poänggräns. Det är vanliga prispengar för att vara en huvudtävling, men hästarna får maximalt ha 1000 poäng. Det blir en sorts ”breddplus” där vi mer tydligt styr hästar med mer än 1000 poäng till onsdag och lördag och där ett av syftena är att få till jämnare lopp. Vi testar oss fram.

När det gäller kallblodssporten har vi som de flesta känner till fasta klasser; exempelvis högst 225 000 kr, högst 350 000 kr, högst 500 000 kr och högst 800 000 kr. En synpunkt som ofta återkommer från tränare och ägare är upplevelsen att hästar har svårt att räcka till när de passerar 500 000 kr intjänat och ska möta hästar som har tjänat upp till 800 000 kronor, och ofta springer fortare. Nu har vi i ett antal lopp valt att frångå de fasta klasserna, bland annat i DubbelCupen på Romme den 25/2. Det kommer fler sådana lopp i mars och framåt under våren. Spännande att se vad det kan ge.

Jag fick nyligen en fråga av en tränare hur fördelningen av antalet sprinterlopp, medeldistanslopp och långlopp ser ut. Siffrorna är ganska lika varandra från år till år, det är inga stora skillnader, men 2023 ser det i alla fall ut så här gällande varmbloden:

  • Kort distans: 18 procent
  • Medeldistans: 72 procent
  • Lång distans: 10 procent

För kallbloden ser det ut så här:

  • Kort distans: 18 procent
  • Medeldistans: 73 procent
  • Lång distans: 9 procent

Ha det bra tills vidare så hörs vi igen!

/Mattias Stenby, nationell Propositionsskrivare