Månadsinformation propositioner: Så mycket prispengar delas ut

Dags för en ny månadsinformation. Jag har fått en del frågor kring prispengar under den senaste månaden, vilket är relaterat till propositionsskrivningen. Hur mycket prispengar delas egentligen ut? 2023 är ju inte slut än, men 2022 betalades 963 188 300 kronor ut och vi kommer att landa på ungefär samma siffra i år. Jag återkommer med exakta uppgifter när 2023 års sista tävlingsdag är genomförd. I och med att vi kört 45 dagar färre 2023 än 2022 så har prispengarna per lopp ökat.


Hur står sig då ovan redovisat gentemot tidigare år? 2021 tävlades det om 908 miljoner kronor och 2020 var siffran som gick ut i prispengar 867 miljoner kronor. 2010 delades det ut 738 miljoner kronor och år 2000 betalades 634 miljoner kronor ut. Vi kan konstatera att mellan år 2000 och år 2010 ökade prispengarna med ca 100 miljoner kronor och med ytterligare ca 130 miljoner kronor mellan 2010 och 2020. Därefter fylldes det på med 75-80 miljoner kronor till från år 2020 till 2022.

Mer om prispengar

Januaripropositionerna finns ute på travsport.se och där står det i nuläget 0 kr som prispengar i alla propositioner. Vi har gjort så här något år tidigare när det varit ett osäkert ekonomiskt läge och när det inte fanns något beslut kring hur alla prismedel ska fördelas kommande år. ST:s styrelse ska i december ta beslut om prispengarna i Sverige 2024 och så fort vi har klart vilka medel som ska delas ut i januari kommer propositionerna att uppdateras med prispengar.

Att det kan bli vissa korrigeringar nedåt till 2024 anar vi, men förhoppningsvis blir det inga dramatiska neddragningar. Det känns bättre att skriva 0 kr tills vidare än att behöva sänka prispengarna i en redan utskriven proposition. Alternativet hade varit att vänta med propositionerna till mitten av december när budgetprocessen är klar, men vi anser att detta alternativ blir bättre.

I januari har vi även minskat antalet lopp på lunchtraven (måndag-torsdag) till sex lopp istället för de åtta lopp som kördes 2023. Vi har även tagit bort det tionde loppet som körts sist på onsdagskvällarna på Bergsåker, Jägersro och Åby. Det är ännu inte helt bestämt att vi ska dra ner på antalet lopp vintertid, men det är enklare att lägga till än att ta bort propositioner som redan finns ute om det skulle bli ett annat beslut.

I övrigt när det gäller januari

Vi testar att ge de tre- och fyraåriga hästarna lite fördel i vissa lopp i början av året. Det är normalt sett dåligt intresse i rena treåringslopp eller fyraåringslopp vintertid, men det finns ändå de som vill starta på med sina hästar under den kallare perioden. Det kan vara nyblivna treåringar som startade som tvååringar och som vill hålla igång under vintern eller fyraåringar som kom igång sent som treåringar och som också vill tävla på när konkurrensen inte är lika tuff. Den kategorin får nu en liten fördel i några propositioner i början på året, exempelvis på Åby den 11/1 finns tre sådana lopp och det kommer fler även i februari.

På STL-dagen på Gävle den 30/12 plockade vi bort Silverdivisionen och på STL-dagen på Romme den 6/1 körs inte Gulddivisionen. Det är två banor som ligger nära varandra (11,6 mil) och dessutom körs STL-finaler på Solvalla den 26/12 och Sylvesterloppet på Axevalla den 31/12 så det känns svårt att fylla både Silver och Guld på två så pass närliggande banor två lördagar efter varandra. Övriga STL-dagar i januari är mer utspridda över landet (Kalmar 13/1, Bollnäs 20/1 och Axevalla 27/1) så där körs STL-divisionerna som vanligt.

Ha det bra tills vidare så hörs vi igen!

// Mattias Stenby

Läs gärna tidigare månaders information via länkarna nedan.