Stallbackskontroll efter lopp

Det är en självklarhet för alla inom travsporten att hästens välmående ska vara i centrum. Det är grunden till sportens existensberättigande och frågan om att hästar mår bra i samband med tävling är direkt kopplat till förtroendet för travsporten.


Svensk Travsport har arbetat länge med hästvälfärd genom Travarhälsan med stallbackskontroller och krav på egenkontroll. Arbetet har gjort att Sverige ligger långt fram internationellt men det finns ett stort behov av mer kunskap kring hur hästarna påverkas av tävlingsmomentet. Att använda djur i tävling är omdiskuterat i samhället idag och i en föränderlig värld behöver travsporten hela tiden vara aktiva i hästvälfärdsarbetet.

Kontroll efter lopp

Under 2023 påbörjades arbetet med att införa utökade kontroller efter lopp. De kontrollresultat och erfarenheter vi får genom Travarhälsan används sedan både för att utveckla djuromsorgsprogrammet i sig samt innehållet i exempelvis travsportens regelverk och utbildningar. Kontrollresultatet ger oss information om travhästars välfärd och är också väldigt värdefullt i dialogen med myndigheter och övrig omvärld. Målet är att genom Travarhälsan förbättra och kvalitetssäkra hästvälfärden och förebygga olyckor.

Kontroller har även tidigare genomförts efter lopp i mindre utsträckning, framför allt vid riktade kontroller efter otillåtet bruk av körspö. Nu är planen att kontrollerna efter lopp standardiseras och utökas medan kontroller före lopp blir färre för att totala antalet inte ska öka.

Kontroll efter lopp har stora likheter med den som görs av tränaren som egenkontroll inför tävling och med kontroll före lopp. Skillnaden mot egenkontrollen är att det är en särskilt utbildad funktionär, stallbackskontrollanten, som undersöker häst och utrustning.

Paus och anpassningar sedan förra året

Införandet av stallbackskontroller efter lopp pausades i vintras efter genomförda utbildningar. Därefter har pilotkontroller, intervjuer och informationsmöten genomförts samt avstämningar och diskussion vidtagits i olika forum. Utifrån detta har anpassningar gjorts i hur kontrollerna skall genomföras.

Nästa steg är att börja arbeta med rutinmässiga kontroller efter lopp på ett antal banor. Innan en bana börjar med kontroller efter lopp kommer en avstämning med ansvariga och funktionärer att genomföras. Extra stöd från Hästvälfärdsavdelningen erbjuds också.

Införandet av kontroll efter lopp planeras att påbörjas i slutet av augusti och under september. Vilka banor som kommer att börja med kontrollerna beslutas i samråd med den aktuella banan. Detta innebär att de slumpmässiga kontrollerna efter lopp inte införs samtidigt på banorna.

Varför är det viktigt att göra detta?

Den svenska travsporten saknar idag fakta och kunskap om hur hästarna påverkas av tävlingsmomentet och vilken utrustning som används. Flera andra hästsporter och utländska travförbund har redan infört olika kontroller efter tävling. Travsporten i Sverige behöver också mer fakta för att kunna jobba vidare med det som är väsentligt från hästvälfärdssynpunkt.


kundtjanst@travsport.se