Foto: TR Bild

Travarhälsan

Travarhälsan är ett djuromsorgsprogram som syftar till att öka kunskap och medvetenhet om hästen och när den är i skick att träna och tävla. Det bygger på att du som aktiv själv kontrollerar hästen enligt en checklista, så kallad egenkontroll.


Ett gott djurskydd är viktigt för travsporten och underlag från Travarhälsan behövs för att kunna visa att våra hästar både är i gott skick vid tävling, men också att de har god livskvalitet när de inte tävlar. I filmerna nedan berättar veterinär Jenny Ennerdal och hippolog Mette Pökelmann mer om Travarhälsan.

 

Tränaren är ansvarig för att genomföra egenkontroll av hästen, utrustningen och sulkyn innan tävling. Tränaren intygar genom att hämta ut nummerbricka på tävlingsplatsen att hästen är i tävlingsmässigt skick och att kontrollen är gjord. Som hjälp finns broschyren för egenkontroll före start.
 
Utrustning i travlopp ska vara godkänd enligt utrustningsbestämmelserna, men ska också vara hel och väl anpassad så att den inte kan orsaka obehag eller skav.
 
Sulkyn ska vara av godkänd sulkymodell och uppfylla säkerhetskrav före lopp. Godkända modeller finns listade i listorna från Hippos eller USTA. Kategorisering för sulkyer finns i en egen lista på travsport.se samt nedan.
 
Hästens tränare ansvarar för att passet följer med hästen till tävling och ska kunna uppvisa det vid kontroll. Vaccinationer ska vara ifyllda i passet av veterinär och följa Svensk Travsports vaccinationsintervall för att hästen ska vara startberättigad.
 
Vid stallbackskontroller före lopp kontrollerar stallbackskontrollanten hästen, utrustningen, passet och sulkyn. Kontrollerna är stickprov på att egenkontrollen utförts och att hästen och utrustningen är i tävlingsmässigt skick.
 
Campkontroller genomförs hos tränarna av särskilt utbildade regionkontrollanter som kontrollerar hästar och uppstallningsplatser. Efter kontrollen får tränaren ta del av sin kontrollrapport som fungerar som feedback på hur hästhållningen fungerar.


kundtjanst@travsport.se