VD-brev: Det är viktigt att påminna sig själv om positiva saker i ett tufft läge

Så kan vi återigen summera ännu ett år. Julen står för dörren och när jag blickar tillbaka på 2023 känns det både som att det gått extremt fort men samtidigt hänt väldigt mycket. Slutet på året blir alltid en lämplig tid att både titta lite i backspegeln men samtidigt fokusera på vägen framåt.


Även om 2023 på många vis präglats av en orolig omvärld som också påverkat travsporten väljer jag att lyfta fram mer positiva minnen. Jag tror jag berört det tuffa läget i varje VD-brev under hela året så därför kan det behöva påminnas om att det finns många positiva saker i vår sport.

Publiken i fokus

Arbetet med publikfrågan har varit i fokus under året och jag tycker vi sett glädjande tendenser där. Många banor satsar på en förbättrad upplevelse för sina besökare och där tycker jag att många har lyckats. Elitloppet är ett självklart exempel där jag tror jag aldrig hört så mycket unisont positiva ord om hela arrangemanget. Solvalla har verkligen anpassat sin största helg för både den trogna publiken och nytillkomna besökare. Elitloppet fortsätter att vara en folkfest och travsportens verkliga flaggskepp.

Direkt efter Elitloppet rullade också vår största publiksatsning någonsin igång. STL Sommartrav rullade som en turné över landet under 27 tävlingsdagar där både den sportsliga kvaliteten och eventupplevelsen höjts. Alla deltagande banor gjorde verkligen allt för att skapa en riktig sommarfest och såväl publik som aktiva var nöjda när satsningen utvärderades. Det var också så att både tv-tittandet och den fysiska publiken ökade under sommaren, vilket var helt enligt satsningens målsättningar. Planeringen för nästa års sommarturné är redan igång och med de erfarenheter och lärdomar vi dragit är planen att utveckla konceptet till något ännu bättre.

Publikfrågan är fortsatt väldigt viktig för hela travsporten och jag tror det fortsatt finns stora möjligheter att både behålla och locka nya att uppleva vår sport på plats. Enligt våra mätningar var det nästan 10 procent förstagångsbesökare i somras och det är en siffra vi hoppas överträffa nästa år.

En viktig delseger i momsfrågan

Frågan om huruvida tävlingsverksamhet med travhästar är en beskattningsbar verksamhet, vanligtvis kallad momsfrågan, har varit en ödesfråga för travsporten under många år. Vi har kämpat för att bevisa att vi bedriver en professionell verksamhet som ska behandlas som vilket företagande som helst. Skatteverket har i mångt och mycket haft en avvikande åsikt men lagom till jul kom en väldigt efterlängtad julklapp för alla hästägare inom travsporten. Skatterättsnämnden publicerade då ett förhandsbesked gällande en hästägare med egen B-tränarlicens som blivit avregistrerad för moms.

Skatterättsnämnden slog fast att hästägaren bedriver ekonomisk verksamhet och därmed är en beskattningsbar person med rätt att vara momsregistrerad. Detta är en mycket viktig delseger för den svenska travsporten, men processen går nu vidare till högsta instans.

En budget i balans

Som vanligt beslutade Svensk Travsports styrelse om budgeten för nästa år på sitt decembermöte. Efter förra årets underbalanserade budget var det nödvändigt att nå en balanserad budget 2024. Budgetarbetet blev en övning i prioriteringar och kreativa lösningar. Den övergripande strategin har varit att gasa och bromsa samtidigt på ett så klokt sätt som möjligt.

Vi har behövt minska den totala kostnadsmassan något vilket påverkar förbundsverksamheten, banorna och även de aktiva genom sänkta prismedel. Målet i arbetet har varit att minska så lite som möjligt på prismedel och istället försöka omfördela klokt. Gällande uppfödarmedel blir det till och med en liten ökning och i budgeten finns också ett antal satsningar med. Läs mer om alla delar av budgeten här 

Blicken framåt mot 2024

Även om vi fortsatt befinner oss i en lågkonjunktur som ingen vet hur länge den pågår och många delar av samhället har det riktigt tufft hoppas jag ändå på en viss ljusning framåt. Just nu är det självklart tufft för väldigt många inom travsporten och det är förståeligt att framtidstron har naggats i kanten. Vi försöker konstant hitta vägar fram inom rådande budgetramar för att göra satsningar som gör nytta för hela sporten och kommer så många som möjligt till gagn.

Ett exempel som vi precis kommunicerat är en utvecklad premiechans. Ända sedan införandet har premiechansen varit en positiv injektion för både hästägare och uppfödare. Genom att nu fördela de avstådda premiepengarna på fler lopp kommer också fler att få ta del av dem. Jag tror det är en klok utveckling och jag hoppas att det tas emot positivt av landets alla hästägare. Läs mer om den utvecklade premiechansen här.

En annan förhoppningsvis positiv nyhet är beslutet om att återinföra uppfödarpremier för tävlingar i Norden för hästar som är grundregistrerade som svenskfödda. Det innebär att det utgår samma uppfödarpremier för starter i ett annat nordiskt land som för starter i Sverige. Här skriver vi mer om begreppet svenskfödd och vad som gäller kring uppfödarpremierna.

Nya reglementen och sportsliga förändringar

Inför årsskiftet uppdateras alla våra reglementen och en del sportsliga justeringar genomförs också. Exempelvis införs lägre tidsgränser i kval- och premielopp, förändrade anmälningsavgifter och ändrad poängskala. Just det senare är lite intressant då det förhoppningsvis innebär att vi höjer placeringspoängen för ettan och tvåan i loppen. Det gör dels att hästar som vunnit breddlopp snabbare går vidare till vanliga lopp och inte stannar kvar i breddloppen. Dels att vi ytterligare premierar hästar med segrar i raden, när det gäller att ha chans till startplatser i större lopp. Läs mer om några av förändringarna nästa år här.

De nya reglementena publiceras också inom kort och där handlar det mycket om justeringar, förtydliganden och, framförallt när det gäller hästvälfärd och antidopning, skärpningar. Arbetet med våra reglementet pågår ständigt och anpassas efter omvärlden och nya förutsättningar. Håll koll på travsport.se fram till nyår då vi publicerar alla förändringar.

Jultrav en högtid i sig

Innan vi säger hej då till 2023 ska vi dock få avnjuta ett antal riktigt bra tävlingsdagar. Ingen missar den klassiska uppesittarkvällen där julklappsrim och paketinslagning samsas med STL-tävlingar från Mantorp. På själva julafton anordnar Eskilstuna sina förmiddagstävlingar med fem lopp som klaras av innan alla kan åka hem och titta på Kalle Anka (eller kanske när Joviality, Great Skills och flera andra svenska hästar utmanar fransmännen på Vincennes julaftonstävlingar?). När julmaten lagt sig lite är det dags för Solvallas STL-finaler på annandagen som är en fin tradition för alla travälskare. Året avslutas sen storstilat med STL-tävlingar på Gävletravet och Sylvesterloppet på Axevalla. Det går helt klart ingen nöd på den travintresserade under julen!

Slutligen vill jag passa på att önska alla en riktigt god jul. Det har varit ett händelserikt år och jag hoppas alla får lite möjlighet att umgås med familj och vänner i lugn och ro.

God Jul!

Maria Croon, VD Svensk Travsport

Publicerad fredag 22 december 2023. kundtjanst@travsport.se