VD-brev: Många utmaningar men fokus på lösningar

Då rundar vi snart även av oktober. Tiden flyger fram och i vanlig ordning är det en hektisk tid inom Svensk Travsport. Själva travsporten lugnar ner sig lite efter en lång storloppssäsong och tävlingarna rullar på i en mer vanlig takt. Men på landets alla travbanor och i Hästsportens hus läggs nu alla planer inför det kommande året samtidigt som vi kan börja summera det gångna året.


Svensk Travsport brukar använda 15 april och 15 oktober som årliga mätdatum för antalet träningshästar och licenser. Så också i år. Det brukar även sammanfalla rätt väl med att årets betäckningssiffror släpps och vi även slår fast tävlingsschemat för kommande år. Tre stora kommunikationspunkter som säger mycket om var vi står inom den svenska travsporten för stunden.

Betäckningssiffrorna är en tydlig indikation på hur den framtida travsporten kommer att se ut. Vi får en bild av hur många potentiella hästar som kan starta inom de närmsta åren. Årets avelssäsong visar på 4 050 betäckta varmblodsston vilket innebär en nedgång med cirka sju procent från förra året. Det är självklart en oroväckande siffra att nedgången fortsätter även om det, givet världsläget, faktiskt kunnat vara värre. På kallblodssidan är dock den svenska aveln stabil och visade till och med en liten ökning under året. Läs mer om betäckningssiffrorna på varmblod här och kallblod här.

I veckan släpptes som sagt statistik kring hästar i träning och licenser där vi kunde konstatera en nedgång i båda kategorierna efter att ha sett en viss stabilisering under pandemiåren (läs mer). Strax över 15 000 hästar i svensk träning och strax under 3 900 licenser landade siffrorna på i år. Det är framförallt B-licenser och B-tränade hästar som sjunkit drastiskt i antal de senaste tjugo åren vilket slår mot bredden inom sporten. Att hitta åtgärder för att ta hand om och stimulera både hästägande och att få fler aktiva inom sporten är en stor del av vårt arbete både på lång och kort sikt.

Slutligen så kommunicerades nästa års tävlingsprogram som innefattar 816 ordinarie tävlingsdagar, en minskning med 15 dagar från förra året, vilket framförallt är en anpassning till det hästunderlag vi har idag. Se hela tävlingsplaneringen här.

Vi vet var vi är och var vi vill vara

Jag har upprepat gång på gång under de senaste åren att den här lågkonjunkturen kräver att travsporten klarar av att både gasa och bromsa samtidigt. Det är naturligt att behöva dra ner, strama åt och effektivisera när de ekonomiska förutsättningarna försämras. Men samtidigt vet vi vilka utmaningar som travsporten har i stort och de kräver åtgärder, satsningar och aktiviteter för att vända trenderna. Jag återkommer ofta till vårt strategiska arbete med Travsporten mot 2030 och där pekar vi ut en gemensam riktning för travets alla intressenter. Men det är nu när Svensk Travsport, alla travbanor och alla basorganisationer lägger sina budgetar och skriver sina verksamhetsplaner som de faktiska förändringarna och initiativen behöver beslutas. Det gemensamma arbetet med verksamhetsplaner inom travet har varit framgångsrikt för att skapa en gemensam kraft i våra satsningar.

Digitala förbättringar som underlättar

På kort tid har Svensk Travsport presenterat två tydliga förbättringar för våra aktiva genom utvecklade digitala lösningar. IT-avdelningen på Svensk Travsport jobbar konstant med att utveckla våra system och det är alltid extra roligt när vi kan presentera något som gör konkret nytta i vardagen för alla aktiva.

Först ut var den efterlängtade funktionen att kunna stryka sin häst via sitt användarkonto på travsport.se. Tidigare har tränare strukit hästar genom att ringa till den aktuella travbanan, men nu kan tränaren enkelt stryka sin häst på grund av sjukdom eller skada genom att logga in med BankID på sitt användarkonto. En förenkling för tränarna och förhoppningsvis också en uppskattad service till spelarna genom snabbare uppdaterad information. Läs mer här.

Idag kunde vi också lansera "stallbacksklockan". En enkel digital lösning för framförallt tränare och hästskötare att hålla kolla på tiden till defilering och start under tävlingsdagen. Genom att gå in på stallbacksklockan.travsport.se så får man direkt tillgång till nedräkningen på alla banor som tävlar för tillfället. Ibland kan det vara svårt att höra eller se nedräkningen som förmedlas via högtalare eller skärmar på bana så den här lilla funktionen kommer förhoppningsvis hjälpa många. Läs mer här.

En superlördag att minnas och grattis V75

Nu har det gått nästan två veckor sedan Solvalla arrangerade sin ”superlördag” som förutom ordinarie STL-finaler också innehöll Kriteriet, Oaks, UET Grand Prix och final i UET Elite Circuit. En dag fylld av toppsport från första till sista loppet och man var nästan vimmelkantig efter tävlingsdagens slut. Att sortera i alla prestationer är svårt men jag vill ändå lyfta på hatten åt Timo Nurmos fantastiska prestation med seger både i Kriteriet och Oaks. Det var också glädjande att se lyckan hos hela familjen Kolgjini när Barack Face tog hem UET Grand Prix. Välförtjänt! Det var en speciell och mycket lyckad dag. Nu får vi andas ut nästa år med ”bara” Kriteriet och Oaks, men 2025 kommer återigen UET-loppen tillbaka för ännu en superlördag.

Slutligen så blickar vi nu mot helgens klassiska tävlingsdag på Jägersro med C.L. Müllers Memorial. I år kryddas det dessutom med att vi firar att det var 30 år sedan premiären av ATGs spelform V75. Då, 1993, var det Copiad och Erik Berglöf som stod som första segrare inom V75-spelet och den nya spelformen var en succé från första början. Ända sedan dess har V75 varit dragloket både för travspelet och travsporten och är fortsatt ett oerhört starkt koncept där sport och spel samverkar på bästa sätt. De bästa hästarna i STL gör upp och det bästa spelet förstärker spänningen och upplevelsen. Vi säger grattis och hoppas på 30 lika framgångsrika år till!

/ Maria Croon, VD Svensk Travsport

Publicerad fredag 27 oktober 2023. kundtjanst@travsport.se