Månadsinformation propositioner: Våren ger mer välfyllda startlistor

Våren kommer så sakta smygande och med den börjar våra startlistor se allt bättre ut. Jag har tittat över siffror gällande 1 januari – 25 mars i år och jämfört med samma period ifjol. Vi hade en trög inledning på året med få hästar i loppen och även fler strukna, förmodligen på grund av dåligt väder och olika typer av vädervarningar.


Nu har det hämtat sig och vi har sett en förbättring med fler anmälda och fler hästar i loppen den senaste månaden. Antalet startande per lopp har dock sjunkit hittills i år, från 10,43 till 10,12, och det är varmbloden som står för tappet. De har gått från 10,43 startande aktuell period 2023 till 10,08 i år. Kallbloden som tappade ifjol gentemot åren före ligger i år stabilt på 10,38 startande per lopp, vilket är samma siffra som fjolårets. Glädjande nog så ökar siffrorna nu för båda raserna för varje vecka som går och det är välfyllda startlistor på många av banorna som tävlar i påsk vilket såklart är trevligt.

I förra veckan släpptes propositionerna för maj och det finns en del saker att nämna.

·         På Eskilstuna den 28 maj körs i år en vårfinal för treåriga hästar som startat i elva E3-försök från Kalmar i söder till Bergsåker i norr under perioden februari till maj. Förstapriset är 100 000 kr och här har E3-banorna valt att göra något nytt för att sprida prispengarna på fler hästar under året.

·         På Axevalla den 7 maj körs en kuskspecialare. Hästar som tjänat upp till 1 250 000 kr kan köras av samtliga licensinnehavare, hästar som tjänat mellan 1 250 001 – 1 750 000 kr ska köras av licensinnehavare som körde högst 10 lopp ifjol. Detta har testats vid några tillfällen tidigare och kan förhoppningsvis ge mer orutinerade kuskar att få chansen att köra. Liknande upplägg finns i två propositioner på Rättviks breddloppsdag den 12 maj.

·         Den 8 maj på Solvalla ska vi testa en ”horisontell delningsproposition”. Vi får se vad detta får för utfall. Det fungerar som en vanlig delningsproposition, men med en annorlunda indelning av hästarna. Propositionen är 125 001 – 500 000 kr och de 30 hästar med flest poäng ska delas upp i två lopp. Hästen med lägst startprissumma av de 30 med mest poäng får spår 1 i lopp 1, hästen med näst lägst startprissumma får spår 1 i lopp 2, den häst med tredje lägst startprissumma får spår 2 i lopp 1, den häst med fjärde lägst startprissumma får spår 2 i lopp 2 osv i följande spårordning; 1,2,3,4,5,6,9,10,7,11,8,13,12,14,15. Hästen med näst högst startprissumma får således spår 15 i lopp 1 och den häst med högst startprissumma får spår 15 i lopp 2.

·         De senaste åren har det körts en Breeders Course-final på elitloppssöndagen på Solvalla med en miljon kronor i förstapris. I år körs det två finaler, en för hingstar/valacker och en för ston och båda har en miljon kronor i förstapris. Det blir uttagningslopp till båda finalerna på Jägersro, Solvalla och Wolvega under april och maj.

·         Mer Solvalla. Det blir förstås mycket Solvalla när det är elitloppsmånad. Stockholms Travsällskap har valt att höja prispengarna i Fyraåringseliten för ston, tidigare har det varit 500 000 kr i den öppna Fyraåringseliten och 250 000 kr för stona men i år får båda ett förstapris på 500 000 kr. Stona får därmed chansen att tävla om samma pengar både när det gäller treåringar och fyraåringar.

·         Lärlingseliten har körts i många år under elitloppssöndagen. I år kommer även Amatöreliten att köras för första gången. Två kuskar från fem olika länder, uttagna av Solvallas Amatörklubb, gör upp om titeln.

Vi har fräschat upp kallblodsmallen med propositioner och korrigerat några av klasserna. Överlag verkar de flesta nöjda med mallen, men den går att alltid att förbättra. Några av klasserna har fått ett lyft och dessutom har vi infört en ny klass, högst 1 200 000 kr som blir ett mellanting mellan högst 800 000 kr och eliten. Fler och fler hästar kommer över 800 000 kr i startprissumma och har svårt att hävda sig mot de bästa, därför känns det rätt med den nya klassen som komplement i kallblodspropositionerna. Mallen i sin helhet finns att se här: www.travsport.se/siteassets/relaterade-dokument/nyheter/2024/propositionsmall-for-kallblod_galler-fran-240601.pdf?273

Ponnysäsongen drar snart igång och vi har en ny propositionsskrivare i ponnyloppen till i år. Det är min kollega Claes Broberg som tagit över uppgiften och hittills har mottagande varit positivt. Claes berättar att ponnypropositionerna har samma utgångspunkter som ”stora travet”, det ska finnas lämpliga starttillfällen för alla hästar så ofta som möjligt. När det gäller ponny finns det en liten elitskara för båda raserna och där har en plan för året utarbetats med förhoppningsvis lämpliga intervall både i norra delarna och i södra/mellersta delarna av landet.

Den stora skillnaden gällande ponnypropositionerna är att det finns fyra olika typer som används på lite olika sätt; specialarn, rekordhandikapp, intervallhandikapp och pengapropositioner (som det nästan uteslutande är för storhästar). Pengaproppar används sparsamt, oftast i lägsta klassen men förekommer emellanåt även i andra klasser. Rekordhandikapp och specialarn används flitigast. Claes förhoppning är att alla ponnys ska ha lämpliga starttillfällen varje månad där man inte står med alltför många tillägg. Vart den gränsen går är subjektiv och beroende på klass och distans. Skulle ni hitta direkta fel på ponnypropositioner eller har allmänna synpunkter av typen ”det finns inga bra lopp för hästar som springer 2,00 i min region” får ni gärna kontakta Claes direkt.

Ha en fin påsk! Vi hörs igen om ungefär en månad.

Mattias Stenby