Månadsinformation propositioner: Från breddloppshäst till STL-häst på två starter

Efter en lång vinter är nu våren här och det syns också i anmälningslistorna. Vi har många hästar som vill starta och loppen är mer välfyllda än tidigare i år.


Hittills i år har varmbloden varit 10,2 startande i snitt per lopp (fjolårssiffran var 10,48) så det är en liten nedgång. Kallbloden har däremot ökat till 10,62 startande per lopp hittills i år (10,58 2023), vilket är positivt eftersom kallbloden hade en liten nedgång på antalet startande per lopp under 2023.

I måndags den 29 april på Visby kördes ett ”snabblopp” med spårtilldelning efter poäng. Den häst med lägst startpoäng fick spår 1, näst lägst startpoäng fick spår 2 osv och den med högst startpoäng i loppet blev tilldelad spår 12. Nu vann hästen med högst startpoäng (Super Nice) enkelt ändå, men på förhand såg loppet mer spännande ut än om det varit traditionell spårlottning. Den här typen av lopp med spår efter poäng eller tillägg vid poäng har mottagits positivt. Nästa gång vi kör ett sådant är på Romme den 31 maj och då är propositionen högst 885 000 kr.

Vi har under början på året också provat en del lopp med högst 1000 poäng, bland annat en hel dag på Eskilstuna i februari men även enstaka lopp på andra dagar. Hästen Townshend Broline som tjänat en dryg miljon kronor och som haft lite svårt att räcka i sin ordinarie klass var med i ett sådant lopp på Axevalla den 3 april. Inför den starten hade hästen 295 poäng. Han vann loppet och kom då upp i 930 poäng. I söndags den 28 april på Vaggeryd var hästen med i samma typ av ”högst 1000-poäng-lopp” och vann då igen och är nu uppe i 1715 startpoäng. På två starter där han sluppit möta högpoängare har han tjänat 65 000 kr och gått från 295 poäng till 1715 poäng och har nu blivit en potentiell STL-häst. Från breddloppshäst till STL-häst på två starter.

Högst 1000 poäng i enstaka lopp här och där återkommer lite då och då även fortsättningsvis. Även vissa hela dagar med maximalt 1000 poäng kommer, Eskilstuna hart valt detta på en tävlingsdag i maj och en tävlingsdag i juni. Banorna är med och bestämmer om de vill ha den typen av lopp och fler banor har visat intresse, men ingen mer bana har just nu bestämt sig för någon sådan heldag ännu.

Ett hett samtalsämne den senaste månaden är att ATG haft låga utdelningar på många av sina spelformer under en period. En del i att det varit låga utdelningar är förstås av slumpmässig karaktär, men redan i vintras när det var en del lördagar som var skiktade och inte hade fullbesatta lopp började jag och mina kollegor titta på att eventuellt förändra något till framför allt lördagarna för att om möjligt genom propositionskorrigeringar öka svårighetsgraden något.

Vi funderar nu på att eventuellt skruva lite i upplägget för lördagarna till 2025. Om vi skulle återinföra STL Klass III (ev 150 000 kr) och behålla STL Klass II (öka till högst 300 000 kr), Klass I (högst 500 000 kr), Bronsdivisionen (högst 900 000 kr), Silverdivisionen (högst 1 700 000 kr) och Gulddivisionen ökar möjligheten att kunna ha ett dubbelklasslopp varje lördag som sedan varieras runt om i landet beroende på vilken bana STL körs på. Exempelvis Klass III mot Klass I, Klass II mot Brons, Klass I mot Silver eller Brons mot Guld. Alltså den lägre klassen på startvolten och den högre på 20 meters tillägg. Det finns även planer på att ändra om lite i upplägget för Diamantstoet och att oftare ha två sådana (även på STL-finaldagar), vilket i så fall skulle göra att stonas andel av prispengar ökar vilket också är prioriterad faktor.

Om vi skulle genomföra detta skruvande i propositionerna ges det en möjlighet till fler femtonhästarslopp på lördagarna. Då och då skulle vi även kunna köra en spårtrappa med Silver mot Guld som jag nämnt i månadsinfon tidigare, detta för att det är svårt att fylla både Silverdivisionen och Gulddivisionen under vissa perioder under året. Det förslaget har hittills också mottagits väl.

Men som jag nämnde, detta är endast förslag än så länge.

STL Sommartrav drar igång lördag den 1 juni på Mantorp och avslutas på Solvalla den 14 augusti. Det är 26 tävlingsdagar med 296 propositioner och totalt 109,5 miljoner kronor i prispengar. Om ni inte redan har sett det så finns propositionerna för samtliga STL-Sommartravdagar ute i tävlingskalendern på travsport.se, det är bara gå in och leta efter vilka propositioner som kan passa din häst. Här är även en länk till STL Sommartravshäftet med alla propositioner om du hellre föredrar att läsa häftet: www.travsport.se/siteassets/relaterade-dokument/tavling/propositioner/propositioner-stl-sommartrav-2024.pdf

Ha nu en bra inledning på maj, vi hörs igen om ungefär en månad.

Mattias Stenby