Kallblod

Hästarna

Hästen, i kombination med möjligheten att tävla, är drivkraften för travsportens aktiva. Totalt finns det runt 100 000 travhästar i Sverige. Vi tävlar med två olika hästraser: varmblod och kallblod.

De varmblodiga travhästarna är ädlare och snabbare än de grövre kallblodiga travarna.

Sri Lanka

Varmblodstravaren

Cirka 90 000 varmblodiga travhästar – allt från unghästar till tävlingshästar, avelsston, sällskapshästar och ridhästar – är registrerade i Sverige i dag. Ungefär 17 000 av dem är aktiva travhästar.

Den varmblodiga travaren är klart dominerande på landets travbanor. Runt 90 procent av de cirka 9 000 lopp som körs varje år är för varmblod. Den moderna travhästen har framavlats under mer än tvåhundra år, med syftet att trava snabbt och säkert.

Den svenska vamblodstravarrasen utgör idag en blandning av främst amerikanskt och franskt blod, med tyngdpunkt på det amerikanska. Detta är möjligt genom att rasen har en öppen stambok. 

Några svenska travhästar som blivit världsstjärnor är Legolas, Queen L., Ina Scot, Copiad, Zoogin, Victory Tilly och Maharajah.

Järvsöfaks

Kallblodstravaren

I dag finns det cirka 10 000 kallblodstravare i Sverige. Rasen härstammar från den nordsvenska brukshästen som alltid funnits i en tyngre och lättare typ. Det är en utveckling av den sistnämnda grenen som vi nu ser på travbanorna.

Den svenska kallblodstravaren är tillsammans med den norska och den finska världens enda kallblodstravare, därtill är kallblodstravaren en av få inhemska hästraser i Sverige.

Kallblodstravaren är också en mycket uppskattad häst i utbildningssammanhang på grund av sin energi, hållbarhet och pålitlighet.

Den hittills bästa kallblodstravaren genom tiderna är hingsten Järvsöfaks som bland annat segrade i 42 lopp i följd.

Kallbloden tävlar företrädesvis i den norra delen av landet.

Senast uppdaterad 2015-02-03. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Hallå där Louise Medelberg…

2017-11-24 16:15

Nytt upplägg för V75 Champions 2018

2017-11-24 11:00

Välkommen Jägersro Malmö Hästcenter!

2017-11-22 13:46
Till nyhetsarkivet