Hästarna

Hästen, i kombination med möjligheten att tävla, är drivkraften för travsportens aktiva. Totalt finns det runt 75 000 travhästar i Sverige. Vi tävlar med två olika hästraser: varmblod och kallblod.


De varmblodiga travhästarna är ädlare och snabbare än de grövre kallblodiga travarna.

Varmblodstravaren

745530.jpg

Cirka 63 000 varmblodiga travhästar – allt från unghästar till tävlingshästar, avelsston, sällskapshästar och ridhästar – är registrerade i Sverige i dag.

Den varmblodiga travaren är klart dominerande på landets travbanor. Runt 90 procent av de cirka 8 200 lopp som körs varje år är för varmblod. Den moderna travhästen har framavlats under mer än tvåhundra år, med syftet att trava snabbt och säkert.

Den svenska vamblodstravarrasen utgör idag en blandning av främst amerikanskt och franskt blod, med tyngdpunkt på det amerikanska. Detta är möjligt genom att rasen har en öppen stambok.

Några svenska travhästar som blivit världsstjärnor är Legolas, Queen L., Ina Scot, Copiad, Zoogin, Victory Tilly, Maharajah och Readly Express.

Kallblodstravaren

80646.jpg

I dag finns det cirka 12 000 kallblodstravare i Sverige. Rasen härstammar från den nordsvenska brukshästen som alltid funnits i en tyngre och lättare typ. Det är en utveckling av den sistnämnda grenen som vi nu ser på travbanorna.

Den svenska kallblodstravaren är tillsammans med den norska och den finska världens enda kallblodstravare, därtill är kallblodstravaren en av få inhemska hästraser i Sverige.

Kallblodstravaren är också en mycket uppskattad häst i utbildningssammanhang på grund av sin energi, hållbarhet och pålitlighet.

Den bästa kallblodstravaren genom tiderna är hingsten Järvsöfaks som bland annat segrade i 201 lopp och håller världsrekordet på 1.17,9a.

Kallbloden tävlar företrädesvis i den norra delen av landet.


kundtjanst@travsport.se