Kadett C.D. myser med sin skötare

Travsportens aktiva

Till travsportens aktiva räknas hästägare, uppfödare, tränare, kuskar, ryttare, lärlingar, hästskötare och elever i travskolorna.

Travsporten är en livsstil för många människor. Travsporten kan vara ett arbete, ett fritidsintresse eller helt enkelt bara underhållning. Här föds drömmar av olika slag.

Hästägarna är förutsättningen för travsporten. När det gäller tävlingshästar finns två huvudgrupper av hästägare. De som har sin häst i träning hos en professionell tränare, och de som har hästen i B-träning (amatörträning).

Uppfödarna är en annan mycket viktig byggsten. De flesta uppfödarna bedriver verksamheten på egna gårdar, ibland tillsammans med hingsthållning, men det finns också uppfödare som inackorderar sina avelsston. Varje år föds det omkring 3 000 travhästar i Sverige.

Det finns runt 400 professionella travtränare i Sverige. Det krävs en omfattande utbildning i flera steg för att bli proffstränare. De flesta proffstränarna kör även lopp, men allt fler lämnar över det uppdraget till specialiserade kuskar, så kallade catchdrivers, som till exempel Örjan Kihlström eller Erik Adielsson.

Erik Adielsson

B-tränarna är idag omkring 3 300 personer och de tränar sin egna och/eller närståendes hästar. Det krävs en kortare utbildning för att få B-tränarlicens. Många B-tränare har även kör- och/eller ridlicens.

Lärlingar är hästskötare med licens för att köra och/eller rida. Många lärlingar satsar på att bli egna travtränare. Det finns i dag cirka 350 lärlingar.

Hästskötarna är de som syns minst, men som kanske betyder allra mest. De har den dagliga och nära kontakten med hästarna och de lägger ned mycket kärlek och en enorm arbetsinsats på varje häst. Det är vanligt att en hästskötare i ett travstall har upp emot åtta passhästar. Totalt finns det omkring 1 000 hästskötare anställda hos våra proffstränare.

Ponny selas ut på travskolan

Ponnytravet och travskolorna

I ponnytravet och på travskolorna finns travsportens framtid. I dag har vi omkring 700 licensierade ponnytravkuskar och cirka 2 250 personer i alla åldrar lär sig mer om travet på någon av landets 29 travskolor. Dessutom har väldigt många varit i kontakt med en travskola på något sätt, som till exempel vid tandemkörning, barnkalas eller en företagsaktivitet.

Senast uppdaterad 2015-04-16. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Lindbergs veckobrev, vecka 42

2017-10-23 14:10

Elin är den första Travprofilen!

2017-10-20 15:00

Så här blir V75 nästa år – kalender, klasser och prispengar

2017-10-20 10:00
Till nyhetsarkivet