Om ponnytrav

Ponnytrav är sporten för dig som är ung och hästintresserad. Här på webbplatsen finner du det mesta du behöver veta för att träna och tävla med ponny inom travsporten.


På nästan alla travbanor körs det ponnytravtävlingar, antingen som egna dagar eller i samband med stora travets tävlingar. Cirka 1 200 ponnylopp körs varje år runt om i landet och det finns ungefär 800 aktiva kuskar och ryttare.

Ponnytravet är en del av Svensk Travsport, och har ansvaret tillsammans med travsällskapen för hela tävlingsverksamheten för ponny. 

Tävla i ponnytrav

Ponnytravet är indelat i två kategorier. Kategori A, där shetlandsponnyerna är vanligast, tävlar du som är mellan 8 och 15 år. För den lite större kategorin B, där gotlandsrusset dominerar, ska du vara mellan 13 och 25 år för att tävla.

Alla som tävlar i ponnytrav måste ha en licens. Det finns travskolor på landets alla travbanor där du kan utbilda dig. Det finns kurser för både nybörjare och för dig som har lite mer vana av ponny. För att kunna starta i lopp måste du ha valt dina egna tävlingsfärger och registrerat det hos Svensk Travsport. När du är klar med utbildningen ska du också ansöka om licens. Länk till ansökan finns i rutan längst ner på sidan. Även du som haft licens tidigare och vill förnya din licens använder den länken. Du kan även tävla i monté där du rider på ponnyn i stället för att sitta bakom i en sulky. På ponnyer i kategori B får du börja rida redan vid 10 års ålder.

För att kunna tävla med din ponny behöver den vara tävlingsregistrerad. Du gör detta genom att skicka in en anmälan om tävlingsregistrering till Svensk Travsport. Blankett finner du i rutan längst ner på sidan.

Din ponny

När du ska skaffa en egen ponny att tävla med finns det en del du måste tänka på. Ponnyn får vara högst 107 cm över manken för kategori A och 130 cm för kategori B. Den ska ha känd härstamning i tre led och ett hästpass. Mer om detta kan du läsa på respektive rasförbund, se länkar i rutan nertill på sidan. 

När du köper en ponnytravare ska ägarskifte göras först hos det förbund/förening som är stamboksförande för rasen. När du fått bekräftelse tillbaka skickar du den till Svensk Travsport så att ägarskiftet även registreras där. Blankett för ägarskifte finner du en länk till i rutan längst ner på den här sidan.

Ska du sälja din ponny utomlands ska du göra en exportanmälan till stamboksförande förbund och sedan till Svensk Travsport. Blankett för detta finner du längst ner på sidan. Där hittar du också andra användbara länkar om bland annat säkerhet och försäkringar.


kundtjanst@travsport.se