Moms

För att betala ut prispengar och premieloppspremier använder travsporten i Sverige sig av så kallad självfakturering. Det innebär att den som är utbetalare av ett tillgodo ställer ut en faktura/kreditnota istället för att mottagaren skickar en faktura för att få ut sina pengar. För att avsändaren ska få avdragsrätt för momsen krävs att mottagarens momsregistreringsnummer finns utskrivet på fakturan.


Moms på prispengar och premieloppspremier

Moms på garanterade prispengar och premieloppspremier betalas ut till momsregistrerade svenska hästägare som anmält sitt momsregistreringsnummer till Svensk Travsport. Anmälan görs enligt nedan.

1. Registrera ditt momsregistreringsnummer hos Svensk Travsport. Det gör du i inloggat läge här på travsport.se. När du loggat in klickar du på fliken momsregistreringsnummer under "mitt hästägande/ägda hästar", fyller i uppgifterna och sparar. 

2. Om du saknar användarkonto kan du enkelt skaffa ett genom att använda länken i rutan längst ner på sidan. Kontot är kostnadsfritt. Observera att bolag inte kan skapa användarkonton, därför krävs att någon på bolaget skaffar ett personligt konto och att firmatecknaren fyller i blanketten "Fullmakt för bolagsrepresentant" och skickar till oss. När vi fått fullmakten tar det 7 dagar innan hästägarfunktionerna fungerar hos bolagsrepresentanten.

3. Om du inte är momsregistrerad kan du ansöka om momsregistrering. Mer information om hur det går till hittar du via länken till skatteverket i rutan längre ner på sidan. Därefter registrerar du ditt momsregistreringsnummer via ditt användarkonto här på travsport.se.

Mer information om moms på prispengar kan du läsa i skatteverkets ställningstagande.

Omvänd skattskyldighet och export

Från och med den 1 januari 2010 kan vi fakturera vissa tjänster utan moms till näringsidkare som har sitt säte eller ett fast etableringsställe i utlandet. En förutsättning för detta är att vi har registrerat VAT-nummer för näringsidkare inom EU och att vi har erhållit bevis för att övriga är registrerade för näringsverksamhet i sitt hemland. Läs mer på Skatteverkets webbplats. Länken dit hittar du i rutan längst ner.


kundtjanst@travsport.se